< HomePage | Снимки
<- Понеделник, 26 Юни 2006 | Начална страница | Сряда, 28 Юни 2006 ->
Вторник, 27 Юни 2006

До днес си мълчах около случая с bezmonitor.com (откъде започна всичко) и просто бях сложил връзка към хората от protest.bloghub.org, но наглото писмо-отговор, с което шефчето на ИК Труд се обяснява на големите му босове ме накара да побеснея. Става дума за отговора на писмото, което пишещите в BGLog.net изпратиха на WAZ за безчинствата, които вършат техните подчинени в България. Също, нещото което много ми бръкна в здравето е намесването на небезизвестните "експерти" от ГДБОП, на които им е спуснато да тормозят Виктор въпреки, че той е изпълнил каквото Труд са искали от него.

По повод писмото-отговор на Кицевски, мога да изпиша поне пет страници за разобличаване на лъжите в него, но предпочитам просто да задам няколко въпроса, които институциите в България ако си вършеха работата досега трябваше да са си задали сами. Ще се огранича в четири въпроса, за да не се разводнявам:

Как така ИК "Труд", закупува права от министерство на културата на цитирам "класиците Елин Пелин и Йордан Йовков"?

Българската култура за продан ли е г-да от Министерство на културата?

Защо нито една медия не пое историята, г-да журналисти и не зададе неудобните въпроси на шефовете на ИК "Труд"?

Г-да от ГДБОП приятно ли ви е когато ви използват за поръчки срещу слепи хора и откога вие се превърнахте в следствие, прокуратура, съд и изобщо последна инстанция решаваща кое е право и кое е криво?

Лично аз не смятам да оставя тази история просто така, за да не може ИК "Труд" и подобни на тях държачи на "права" да си разиграват коня както на тях им се ще. В скоро време нещо ще се промени без значение дали на ИК "Труд", ГДБОП или Министерство на културата им харесва или не.

[ Коментари: 9 ]
Коментари

Поне интернет медиите са светнати:

http://www.boingboing.net/2006/06/27/german_publisher_att.html

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 28-Jun-2006 11:19


Самият факт, че министерството разпродава правата над произведения на изкуството на килограм е достатъчно гнусен, допълнителното нагло поведение на журналята определено също не помага. Заставам зад Жоро в създалата се спорна ситуация. И тук изниква закономерно следния въпрос: Какво ние можем да направим? Вероятно не сме много, определено не сме и влиятелни (жив пример е безобразното отношение на журналисти и ГДБОП към нас), но все пак имаме едно много важно преимущество пред тях - можем да мислим! Така че моля за предложения.

Написа Ангел на 28-Jun-2006 11:51


Всъщност благодарение на BoingBoing се завъртяха още много публикации по различни чужди блогове. И на Digg е даже. Силно се надявам след целия този шум и българска медия да се престраши и да напише някой и друг ред по случая...

Написа Антония (www) на 28-Jun-2006 11:59


@Ангел: аз лично смятам да работя в насока на създаване на свободно достъпна библиотека, в която да има колкото се може повече книги на българските класици, достъпни за четене. Труд и подобните на тях отдавна съм ги отписал и се старая да не купувам нищо свързано с тях.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 28-Jun-2006 12:25


Не мислите ли, че ситуацията е някакси патова и всеки е прав, и то не само за себе си. Очевидно вида, в който материалите са били качени доскоро на сайта, е позволявал да бъдат обект на неразрешено разпространиение от хора, за които НЕ е предназначен сайтът. Аз например съм попадал на торент със сравнително актуални книги, в чиeто описание пишеше "Source: bezmonitor.com". Нека да бъдем обективни и да признаем, че това е основната подбуда за "Труд" да предприемат действия, а не желание да се печели от незрящите. Лозунги от типа на "Труд война война на слепите", "лишава го от възможност да четат" и т.н. сериозно ми напомнят на стила на Волен Сидеров и не са признак на обективен поглед.

На мен ми се струва, че тези неща трябва да се уредят с ясни правила. Напр. допълнение в ЗАПСП, с което всеки субект предлагащ достъп по електронен път до произведения, обект на авторски права, да бъде задължен да пригоди системата си към определени технически изисквания, позволяващи достъп до нея от страна на хора с увреждания. Ако такава разпоредба съществуваше нямаше да го има и целият цирк. Да не говорим, че е крайно наложително да се приеме аналогичен закон относно услугите, предлагани от държавната администрация. Ако някой започне да прави нещо в тази посока, ще го подкрепя.

Но никак не ми се нрави тенденцията blog общността да се изживява като морален съдия с претенции за приоритет пред колегата си, който чете закона. Моралът е разтеглива материя, подлежи на субективно прилагане и не може да контролира успешно обществените процеси. Напр. колко от подписалите се в многобройните петиции са правили някога реална значителна жертва от времето или парите си в полза на каузата на незрящите, за да призовават сега друг да направи същото? Колко са си направили труда да проучат поне повърхностно как стоят нещата в страните, които считаме за по-цивилизовани, и на чиито практики и стандарти често се позоваваме, но май само когато ни е удобно? И колко просто са прочели нещо и Интернет и са решили да декларират подкрепа за очевидно по-симпатичната им страна в спора.

Написа Деян Стойков на 28-Jun-2006 22:47


Въобще не всеки е прав в случая. Как може да е "прав" Труд когато става дума за български класици? Как може да е прав, когато ЗАПСП има изключения за билиотеки и ресурси за слепи.

Виктор със собствени усилия и средства е направил библиотека, която се ползва от слепите и е много полезна за тях. Да, тя може да се ползва и от не слепи, но пък не слепи могат да научат брайловото писмо и да четат полагащите се по закон БЕЗПЛАТНИ брайлови книги. Хайде да забраним брайловите книги, защото някой не сляп може да ги прочете и да нанесе непоправими вреди на държачите на "авторското право". Да не изпускаме и факта и че само държането на това право в случая е доста подозрително.

С две думи, Труд не може да са прави, а са алчни, нагли и ако не бяхме в България, а в нормална държава досега с действията си щяха да го отнесат много по-сериозно от изнасянето им като такива каквито са в няколко интернет странички. Единствената причина масовите медии да не захванат случая е че "гарван гарвану око не вади" и всички от "гилдията" много се пазят да не кажат лошо за някой техен колега. Пък бил той и с държането на Труд (дали пък факта, че се печатат в тяхната печатница има нещо общо?).

Виктор 2004-та година е награден от държавата с компютър са услията му по правене на електронна библиотека за незрящи, а през 2006-та според Труд той е пират взел на абордаж и откраднал безценните им права върху Елин Пелин, Ангел Каралийчев и Йовков.

Хайде не ми говори смехории от вида "и двете страни са прави", защото ако и двете са прави, значи сме сбъркали мястото където живеем!

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 29-Jun-2006 05:47


И нека да я ясно защо е цялата кампания от страна на трудоваците. Смятат да издадат наново Елин Пелин и другите и в момента всячески се опитват да елиминират "конкуренцията". Сигурен съм, че ако имаше как щяха да пратят в традиционните библиотеки БОП-а да прибере старите издания. Освен това искат, за да четеш класиците да им пащаш SMS-и в некъдърно направения им сайт знам(какво направи).бг.

Така че Труд не са съвсем против библиотеките. Против са, когато не могат да вземат пари от тях. Което не виждам защо нас като обща публика трябва да ни интересува освен в случая когато размахват плашилото на авторски права (които те НЯМАТ!).

Ако подкрепяме Труд в случая си сваляме гащите и се надупваме, защото признавайки, че имат каквото и да е право върху класиците ние утре ще ги загубим като такива. Само си предствате следната схема, догодина се печатат учебници и за да има в тях някой от разказите на Елин Пелин, издателство Труд (нали са държачите на права...) искат непосилна сума за препечатването му. Или просто откажат да го има в учебника, защото се канят да издадат книга с избрани разкази.

Ние като общество какво трябва да направим? Да кажем "ами прави са, имат си разполагат си. Закона е с тях." Или какво?

Нямам против някоя и друга далавера, но това тяхното преминава всички граници. Току виж утре музикалните продуценти си купят правата върху Върви народе възродени и Мила родино и вземат да си търсят полагащото им се по закон (което при сегашните действия на министерство на културата не е толкова невероятно).

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 29-Jun-2006 05:57


@Деян: Много добре написан коментар. Направо заклейми пиратите и даде цялото право на закона. Справедливост му е майката, да!

Да, правото трябва да се прилага. Още повече, когато при прилагането му се прехвърлят съответни суми насам-натам. Било като "авторски" (за случая - слагам кавички) права, било като адвокатски хонорари. Докато сумите се прехвърлят, дотогава правото е чудесна работа. Особено "авторското".

Моралът... и за него си прав. Моралът е много разтегливо понятие, както показва всеки единичен коментар по темата в известната ми поне на мен блогосфера.

Ще си позволя обаче да перефразирам Йовко тук (който вероятно е цитирал някой друг незнаен, да не вземе някой да го съди за права сега!): "Ако един закон е неморален, да му пикая аз на тоя закон".

Законите, Деян, не са нещо свято и неприкосновено, сведено до нас от Господа Бога. Законите ги правим ние, по-точно тия, на които ние възлагаме задачата да го правят. И когато вместо закон те натворят "big tutu", тогава точно ние сме тези, които трябва да тропнат по масата, да вземат закона (по възможност отпечатан на твърда корица), да го свият на фуния и да го наврат в съответните места на тези, които са го сътворили. Няма значение дали виртуално или реално ще го наврат - всекиму според потребностите!

Дори Виктор да беше нарушил "Закона", пак щях да мисля по същия начин, точно заради моралната страна на въпроса.

Ще ти дам един друг пример за "морал" и "закон", реален пример от живота ми. Преди години, на вилата на мои приятели малкото им детенце (около година и нещо май беше тогава) падна лошо на стълбите. Отвисоко и през няколко стъпала. От удара си нарани главата и загуби съзнание.
Не можеш да очакваш "бърза" помощ да дойде на село така, че да успее да помогне на детето. Не можеш да рискуваш и да се "надяваш" на тях в случая. Не можеш, защото такова е положението в държавата. Затова в случая го товариш в първата налична кола и отпрашваш с бясна скорост (да, наистина бясна) към най-близкия град. Да, ама на входа на тоя град стои полиция с радар и моментално те "заковава".
От тук насетне пред полицаите я има тази дилема:
* Да тръгнат "процедурно" и "законно" и да пишат акт (превишена скорост +60 км/ч, това си е за арест направо, ако питаме закона)
* Да послушат МОРАЛЪТ си. Да, точно тоя разтегливия морал, дето не можело и не трябвало да се слуша, щото иначе Потопът Господен ще настане и ТРУП ще умрат от глад в мизерия (ммм, каква приятна картинка, но това е една друга тема)

Да ти казвам ли какво са направили полицаите? Ще ти кажа, защото иначе поуката няма да я има. Полицаите послушали Моралът. Пикали му те на тоя закон, когато държавата, която го е издала и изисква прилагането му, не може да осигури линейката достатъчно бързо, та се налага един уплашен и отчаян баща да шпори автомобил със 110 км/ч в населено место. Полицаите се натоварили в тяхната кола, пуснали лампата и звука и карали пред бащата, докато стигнат до болницата.
Радващото е, че всичко е било ОК. Тиквите на малките човечера са гумени направо, природата си знае работата.

Поуката, Деяне, ако не си си я извадил вече, никой няма да може да помогне...

Написа Дончо (www) на 29-Jun-2006 07:56


Рядко пиша, но днес не се сдържам. Въпросът наистина има няколко страни-и морална и законова. За морала се е изписало много, не само тук. Очевидно го няма у "Труп".
Законовата страна - нима на някой, в т.ч. и на Деян не му е ясно как "Труп" са купили т.нар. "авторски права" на българските класици. Както всичко в нещото, наречено Република България. Разговорите и писаниците тук, по други блогове едва ли ще помогнат; аз лично не вярвам да се промени нещо и след многото протести, писма и т.н. Щом безплатното четене в България на българските класици е престъпление - мани я тази държава, такава няма.Ще ви дам пример-престъпление ли е безплатното четене на българските класици от всички христоматии по литература, има ги от 5 до 12 клас???
Ако дам тази христоматия на приятел да я чете - престъпление ли е? Трябва ли да плащам на "Труп", че са "собственици" на правата /те така твърдят/? Ако ти дам, Деяне, събраните съчинения на Елин Пелин и Йордан Йовков, които случайно имам в къщи-колко трябва да платя на "Труп" и аз престъпник ли съм?
Алчните копелета /простете за езика, но нямам друго определение/ искат да лапат пари и са готови да водят война, в т.ч. и с онези "симпатяги" от ГДБОП...ами аз съм на мнение, че ако вместо да преливаме от пусто в празно - по-добре да им я дадем, да си я получат войната. Аз лично "учредявам" виртуална библиотека, в която ще помисля как, но всеки който иска, мога да му дам БЕЗПЛАТНО да прочете книгите, които имам, и за които съм ПЛАТИЛ вече авторските права, в момента на покупката им. Май не е незаконно да се дават БЕЗПЛАТНО книги на приятели, поне още не съм чул ГДБОП да са нахлули из библиотеките и читалищата.

Написа Н.Дачев на 29-Jun-2006 09:24