< HomePage | Снимки
<- Петък, 4 Ноември 2005 | Начална страница | Неделя, 6 Ноември 2005 ->
Събота, 5 Ноември 2005

Дали някъде има система за гласуване в която освен гласуването за някой, има и избора "никой от изброените"? Ако такава система се приложи в .бг какви ли ще бъдат изборните резултати и дали избирателната активност няма да се вдигне с пъти?

Хареса ми как бат' Бойко отсвири журналистите на пресконференцията след избирането му. За съжаление журналята са подло племе и в дългосрочен план, сигурно ще му скроят някоя шапка дори и да си върши работата.

[ Коментари: 5 ]
Коментари

ами има подобна 'система' -- гласуване с невалидни бюлетини (примерно задраскваш всички кандидати :о)), но ще трябва да се отиде да се гласува. а с тази ниска избирателна активност, това вече е проблем. аз лично мисля да поработя в тази насока за следващите парламентарни или местни избори.

Написа Nick Angelow на 07-Nov-2005 18:41


Не невалидни. Тези никой не ги отчита в крайната статистика. Искам да има избор НИКОЙ ОТ ИЗБРОЕНИТЕ.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 07-Nov-2005 20:36


Доколкото знам никъде няма такава система, но мисля че в Гърция е задължително да се гласува и там над 40% от бюлетините са невалидни. Това е доста показателен факт и не вярвам да не ги обявяват :)

Написа Максим на 08-Nov-2005 07:42


Има такава система. Руският избирателен закон предвижда - за избори на всякакво ниво - в бюлетините да има графа "Против всех".
Освен там, гласуване "против всички" има и в Украйна, Беларус и Аржентина.
Ако наистина те интересува - ето един не-лош аналаиз на такава система:
http://www.rian.ru/analytics/20050715/40912924.html

Написа Вълчев на 08-Nov-2005 09:47


"Однако, глубинная функция протестного голосования кроется не столько арифметическом подсчете отнятых у партий или кандидатов голосов, сколько в плоскости человеческой психологии"

С една дума, няма значение дали ще гласуваш против всички, крокодилът който получи най-много гласове пак ще управлява.(защо крокодил - виж в h2g2)

Мога да кажа че съм против такава система защото примерно ако 50% от избирателите гласуват "за никой от горните", 20% гласуват за "Смахнатия идиот", 10% за "Тъпия дебил", 20% не гласуват, то като резултат е избран "Смахнатия идиот". На печелившите честито.

За съжаление демокрацията от римски тип е доказала своята неефективност в дългосрочен план. За съжаление досега не е измислено нищо по-добро.
Главният проблем разбира се е че веднъж избрани политиците си правят каквото искат. Бавно и постепенно те превръщат народовластието в тирания и тоталитаризъм. (какво да кажем ние, дето тръгваме оттам)

Само като сурова идея, може би ако се направи RealityTV за всеки политик на изборна длъжност, така че всеки да може да види какви ги върши когато има власт, нещата ще си дойдат на мястото. И разбира се възможност той да бъде изхвърлен от власта по всяко време, примерно с всекидневно гласуване по интернет.(Мечтата на всеки българин - да отсвири наглия политик само с натискане на дистанционното;)

Написа Иван Кълвачев на 09-Nov-2005 09:23