< HomePage | Снимки
<- Понеделник, 17 Октомври 2005 | Начална страница | Сряда, 19 Октомври 2005 ->
Вторник, 18 Октомври 2005

Arenabg отново се опитва да прави това, което дълго време някои от т.н. "фрийта" се мъчеха да направят, а именно да накарат лузерите да им плащат за да имат достъп до колекциите им от чужда продукция. В момента за да точиш нещо от арена трябва да пратиш два смс на обща цена 4 лв. (без ДДС), което е доста нагло от тяхна страна. Има една поговорка с чужда пита, помен правиш. Особено е валидна в случая, първо защото съдържанието, за което искат пари не е лицензирано и второ поради особеностите на BitTorrent протокола на тях не им коства нищо разпространението, защото ползват трафика на лузерите. Съвсем отделен е въпроса, че голяма част от съдържанието в т.н. Арена е качено от самите лузери.

Наглостта на Арена изобще не учудва, при условие, че банерите за предизборната кампания на Бат' Бойко са из Дата.бг и някои други "фрийта". Борим се с "пиратството" ама не съвсем. Така де, публична тайна е кой стои зад пичовете на пл. Славейков.

[ Коментари: 10 ]
Коментари

Ами те, като собствници на предлаганата от тях услуга могат да си сложат каквато решат цена. И го правят. Чуденката ми е друга - ще се усети ли масата, че им искат пари за нищо. А че ще плащат мога да се хвана на бас, малоумници дал господ. И то по много дал. Дали това ще доведв до 'децентрализиране' и ще се напоявят тракери по нашите ширини. Не, че мининова или пайрътбей не вършат работа.

Написа Борис Йорданов (www) на 19-Oct-2005 10:29


Георги всичко това е така ,само само дето "торентите" им не се плащат(не че ги защитавам, но реално това няма как да стане защото ти може да си запишеш торент фаиловете и да си сваляш когато ти скимне без да посещаваш арена.бг)
Тази не скромна сума е за някакви каталози които са на техния сървър и не са с BitTorrent протокол.И все пак е нагло от тяхна страна.

Написа Михаил на 19-Oct-2005 10:58


Хм, не съм сигурен дали това не утежнява нещата законово.
Във всеки слуачай, ако някой започне да съди арената за нарушаванена авторски права, ще може да изисква сумата, която те са спечелили от SMS-ите.
Мисля, че се оливат. Не стига, че индиректно печелят от този си тип сървъри, а сега искат и директна печалба.
Да не говорим, че хората оставят и обратна следа кой какво е искал да тегли.
Крайните погазвания на закона, обаче ще доведат до крайни закони. Просто виждам колко се улеснява прокарването на някоя простотия в парламента в името на по-голямото благо.

Написа ал_шопов на 19-Oct-2005 10:59


Един от администраторите в Арена беше писал във форума им, че малко след премахването на безплатната регистрация са били получени над 400 смс-а. Не мога да го намеря постинга, може би разумно са го изтрили. Така че момчетата са яко на далавера.

Написа Петър на 19-Oct-2005 11:00


Абе да мрат, може и без тях. Добавената стойност на услугата им е толкова малка, че ги храни единствено невежеството на потребителите им.
Който иска, може да се сдобие с такива файлове в p2p мрежи, има такива с анонимност в дизайна си, дори и с шифриране на съдържанието на възлите (freenet например...)
BitTorrent е прекрасен за споделяне цената на трафика. Това е ценното на торентите. И просто ме е яд, като разни подобни измисльовци прецакват леко нещата, като налагат аналогията "о, торенти, значи пиратство"... блях.
Та ползвайте BT, но не и арена ;)

Написа Ясен Праматаров (www) на 19-Oct-2005 13:05


Георги ти много присърце си го взел. Като има тъпаци да плащат за въздух нека плащат тебе кво те ебе? Па иначе тракери да искаш. Аз лично арена не я ползвам от доста време, понеже са изфилтрили целия ни доставчик, невидиш ли нашите крадяли от тях и качвали в локалния ни тракер. Абе деба мама ви тъпа, кое е ваше?

Написа freax0r на 19-Oct-2005 15:42


Има още една пулична тайна за арена - който не си плаща за достъп до тях му върви със < 1кб/с :)
Незнам дали някой е чувал нещо по въпроса, но при мен е така тъй като евро-то не си плаща за това...

Написа Валяк (www) на 19-Oct-2005 20:33


Арена откакто станаха торенти не ги ползвал. Те ще ми казват на мен колко аз да съм свалял и колко да сък качвал. Ами да си гледат работата... Сега пратено станало... дреме ми. Като има тъпаци да им плащат... Дано поне някой да ги осъди, че да им дойде акъл на хората в БГ, че не може да си правиш ти каквото си искаш...
Има си закони все пак ;(

Написа MacTeP на 19-Oct-2005 21:10


Ако се замисли човек май цялата пукотевица с free server's в БГ zone не беше заради изборите, бат Боико или нелицензирани software and media files ??
доиде и по new time ... sms=$$
от друга страна аз също направих локален торент (без sms естественно) ми надуха ми главата user's .. моя скромен ТРБ и половина бил много old :(

Написа samyil (www) на 19-Oct-2005 22:41


ArenaBG не очакват, че всеки българин е готов да плаща по 4 лева без ДДС на месец. Именно затова отскоро те предлагат нов вид услуга на местните доставчици, а именно изграждането на локални, автоматично управлявани mirror сървъри, които кешират на местно ниво около 5-10% от последните попълнения в каталога им. Срещу сума, малко по-голяма от половината искана от крайния потребител, доставчикът ще може да предложи на потребителя локални скорости на теглене от последните файлове в архива, както и постоянен Супер Потребител-ски статус. Така че ако вашият доставчик е готов да игра по правилата им, на вас няма да се наложи.

Въпреки наглото незачитане на закона и комерсиализация на пиратството в очите на потребителите и закона, не очаквам скоро да има каквото и да е раздвижване от страна на НСБОП и компанията. МултиГруп-ския гръбнак на ArenaBG скоро няма да се пречупи под напора на гореописаните организации. Нито на спонсориралите кампанията на БСП HomeLan, a.k.a. Data.Bg. И т.н. Пиратството в българия отдавна не е просто начин на живот, а държавна политика. Не забравяйте това.

Написа RaynerApe (www) на 20-Oct-2005 06:37