< HomePage | Снимки
<- Неделя, 16 Октомври 2005 | Начална страница | Вторник, 18 Октомври 2005 ->
Понеделник, 17 Октомври 2005

Един от най-дразнещите начини за провеждане на разговор по е-майл, е когато някоя от страните държи да отговаря НАД написаното от другите. Това се нарича top posting. Дразнещо е защото нарушава начина на четене, освен това показва, че правещият го е начинаещ и го мързи да си настрои гадния емайл клиент (Cough, Outlook...). Комуникацията по е-майл, не е комуникация по Instant Messanger и "изговореното" трябва да се чете и да се разбира. Което означава, че е хубаво преди да отговорите да се постараете за 5 секунди да оставите само важните части на писмото, на които всъщност отговаряте и да напишете *ПОД ТЯХ* отговора си. Ето пример, вижте следния разговор и ми кажете, лесно ли се чете?

О: Да, но губи времето на всички, които след това ще го четат, включително и твоето!
В: Да, но ми спестява време когато отговарям!
О: Защото пречи на нормалното четене. Не сме китайци.
В: Защо? На мен така ми е по-удобно да отговарям?
О: Не, не трябва!
В: Трябва ли когато отговарям на е-майл, да пиша над текста?

[ Коментари: 20 ]
Коментари

Хм, ако е в пощенски списък може и да е полезно, но за лична кореспонденция в никакъв случай не е.

Основната причина е, че знаеш за какво става дума и не се налага да четеш всичко.

Написа Bogomil на 18-Oct-2005 08:36


Не мога да се съглася с това - в един email важната част трябва да е най-отгоре (в този случай това е отговора). Следва предишната комуникация за да може 'събеседника' да се ориентира за какво точно иде реч.

Написа Angel на 18-Oct-2005 08:37


@Angel: и как ще се "ориентира" ако не е китаец и не са го учили от малък да чете отпред назад?

@Bogomil: Абсолютно не съм съгласен. Прочети какво съм написал за прочитането, на това което е написано и се замисли дали "знаенето за какво става дума", ще важи десет дни след като е проведен разговора и искаш да си припомниш какво сте си говорили. Освен това е-майла не е IM и спокойно можеш да отделиш 10 секунди за правилно форматиране.

Въпрос и за двамата, лесно ли се чете написания по-горе диалог между приятели в личната им поща, където "полезната" информация е ОТГОРЕ?

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 18-Oct-2005 08:48


Това религиозен флейм ли ще е :) ?

Истината е, че има фенове и на 2-та типа писане. Все едно да спорим кое е по-хубаво с бирата - пържени картофки със сирене или панирани пилешки хапки.

Аз лично ползвам и 2-та начина - когато ми се налага да коментирам в нишки с top-posting, тогава и аз топ-постя. Понякога от чиста злоба правя копи/пасте от разговора по-долу, индентвам го и шибвам една вертикална черта, така че да изглежда като нормален mail thread.

Не крия обаче симпатиите си към bottom-posting с plain text. Това е *задължително* за newsgroups и за дълги mail threads. Както и да не оставяш голямо парче (аз му викам - лайно, ще ме прощава собственика на този блог) от текста, който не ти е нужен "отзад" само ей-тъй - шоу да става.

Мдааа, много може да се изфлейми по темата, много!Но... да не се правя на светец - както казах, и аз правя top posting.

Написа Дончо (www) на 18-Oct-2005 09:55


Интересна е темата, но на мен ми по-интересно ЗАЩО тези имейл клиенти са така по default. Нали разбираш, че ако ми се наложи да променя, каквото и да било на 300 РС-та из цялата страна, най-вероятно ще се пенсионирам преди да приключа :)))

Написа Todor на 18-Oct-2005 11:17


Защото настройките по подразбиране са правени от малоумници :) Само си припомнете изпълнение да JavaScript и други подобни дивотии...

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 18-Oct-2005 11:24


Според мен, при корпоративна кореспонденция, това е по-удобния начин. Когато за получатели имаш например 50-ина user-и и на всеки такт правиш reply all за да ги държиш в/на течение, по-лесно се ориентираш. Това мнение може да е свързано и с навика разбира се.
За 'разговор' обаче, както си обявил, с сигурност е по-добре да се отговаря след.

Написа Todor на 18-Oct-2005 11:46


Добре, М$ като са малоумници и Нетскейп ли са такива? Ти си най-умен, айде. Знаем, че си и скромен :-р

Написа Коко на 18-Oct-2005 12:40


Е то е ясно, че последното е вярно :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 18-Oct-2005 12:41


Жоро, по принцип си прав, че е против натуралния начин на четене, когато отговаряш над въпроса, но аз също мисля, че за лична кореспонденция е много по-лесно да отговориш над съдържанието на писмото. Гмейл съшо прави така по подразбиране когато отговаряш на писмо. Аз ползвам еволюшън и той също слага маркера на първия ред на отговора.
Като цяло си прав, че повечето хора са мързеливи и дори може да не погледнат какво пише под цитата. Мен няколко пъти ми се е случвало, професори да ми отговарят на писма с: "Не ти получиш отговора, би ли го пратил отново".

Определено мисля, че лична кореспонденция се води по-лесно с топ постинг. Свързвам го с това, че когато продължиш четенето на една книга, искаш да отвориш директно на страницата до която си стигнал, а не да прочетеш всичко наново или да трябва да прелистиш всички страници до тази, до която си бил стигнал.

Жоро

Написа Георги (www) на 19-Oct-2005 05:07


Е трябва да си доста извратен представител на европеидната раса за да ти е по-удобно да четеш от дясно-наляво и отдолу-нагоре.... другите аргументи са излишни....

Написа MiCRoPhoBIC (www) на 19-Oct-2005 05:43


Извращенията са част от шаренията на живота. Веднага щом започнем да пишем от ляво на дясно, предполагам, че и чуваемостта/видимостта ще се подобри :)))

Написа Todor на 19-Oct-2005 05:54


Освен с проследяване на смисъл има още няколко аргумента в против топ-постинга:

1. Поставяне на отговора в контекст:
О: Ще й го тура на майка ти на масата посредата на хола ще й то сложа!
В: Тате, това защо го купихме? Къде ще го сложим?

Също така, когато има и зададени няколко въпроса в едно писмо, отговорът на всеки от тях е логично да се намира под него, а не всички отговори да са отгоре на въпросите.

2. Връщане в разговора. Топ-постващите вероятно нямат толкова кореспонденция, че като прочетат отговора са наясно с въпроса, който са задали и с етапа, до който е стигнал разговора.

Има и още много неща да се желаят в ел. кореспонденция като ползването на plain text, изрязването на ненужните части от писмото и други.
Всъщност и аз си мислех да напиша за това и може да го направя, ако се ядосам достатъчно.

Написа пейо (www) на 19-Oct-2005 06:20


Жоро много си прав.
Описаното от теб поведение е вредно, зло и т.н.
И въобще не ги слушай тез одумници дето минават с "да, но обаче". Не за друго, но не са прави.

Само не разбирам какво общо имат китайците?

доколкото знам и тяхната писменост е отгоренадолна, но може и да бъркам...

Аз напоследък съм почнал да ги замерям разни прегрешаващи по тоз начин с rfc1855... или дали пък не беше с 1588...

Написа Бобсън на 19-Oct-2005 11:15


Още по темата, като гледам хората са съгласни с мен :)

http://www.zipworld.com.au/~akpm/linux/patches/stuff/top-posting.txt
http://catb.org/~esr/jargon/html/T/top-post.html

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 19-Oct-2005 20:23


И аз бях попаднала преди време на подобно текстче в подпис в една нюзгрупа:

A: Because it messes up the order in which people normally read text.
Q: Why is it such a bad thing?
A: Top-posting.
Q: What is the most annoying thing on usenet and in e-mail?

Написа Ирина Марудина (www) на 20-Oct-2005 11:28


@Ирина: горният разговор е свободен превод на точно този диалог, който си цитирала :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 20-Oct-2005 12:59


Не виждам нещо кой знае колко странно в този способ. Непрекъснато навлизат нови тенденции и ние трябва да свикваме с тях, а не еднолично да им се възпротивяваме. Не е трудно да четеш отдолу на горе, просто твърдоглавите или ограничените отказват да го направят.

Написа galina_jordanova@abv.bg на 15-Nov-2005 07:49


Хайде ти бъди "напредничава" и чети ако искаш отдолу нагоре и отдясно на ляво, пък аз ще си остана нормален и подобно идиотски написани писма просто ще ги игнорирам.

Подобни напредничави хора, да се запишат в няколко списъка и да пробват футуризма си при 500 писма и горе-долу стотина теми на ден, тогава ще си говорим отново...

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 15-Nov-2005 08:26


Сега се сещам за едно (единствено) предимство на топ-постинга. Ето кое е то: Ако имаш мобилно устройство, то синхронизира със сървъра ти обикновено само първите 2 КБ от писмото. Ако искаш цялото писмо, то тогава трябва експлицитно да му кажеш да ти го свали цялото (което си е допълнителна работа).
Ако постващите са свикнали да правят топ-постинг обаче, това не е проблем, защото тогава техният отговор е първи, след това е останалата част от разговора, която обикновено ти вече си чел.
За друго предимство обаче не се сещам...

Написа Дончо (www) на 17-Nov-2005 12:08