< HomePage | Снимки
<- Четвъртък, 13 Октомври 2005 | Начална страница | Събота, 15 Октомври 2005 ->
Петък, 14 Октомври 2005

Винаги съм твърдял, че вица за приликата между ползваният презерватив и геймъра е абсолютно верен. И двамата са пълни капути. Наскоро стана ясно, че любима фирма на играчковците - blizzard, ползва spyware за да ги следи. Ето връзка към информацията - Blizzard Uses Spyware to Verify EULA Compliance. Много интересна беше реакцията на зарибените. Аааа ама то не е важно, какво пък толкова, важното е че играта е хубава. Да бе, точноо така. Оооо хубави картинки /звуци преглъщане и бърсане на потичаща плюнка/, какво ме интересува че ме ебът в гърба?

Това просто потвърждава, че геймърите са просто племе. Още след случая с bnetd, blizzard трябваше да бъдат набутани в кучи гъз, но как да искаме толкова мозък и ангажираност от хора, които предпочитат да зяпат монитора и да кликат с мишката, вместо да излязат навън и да видят че света е шарен и много по-интересен от измислените светове в които играят.

Blizzard от мен никога няма да получат и стотинка.

[ Коментари: 19 ]
Коментари

Е, тук вече и ти, и Брус малко прекалявате :) Цялата дандания е за някакво програмче, което проверява дали не използваш някакви cheat-ове. Нито изпраща тази достъпна за всички информация някъде, нито нищо. Хешира я и проверява резултата със списък от стойност. А и на всичкото отгоре имало някакъв текст относно възможни такива действия в EULA-то, с което си се съгласил. Не че оправдавам подобни действия или защитавам играта - просто ми се струва, преувеличавате до там, че манипулирате читателите си.

Написа Дуриан (www) на 15-Oct-2005 12:28


Абе каква е тая дума - "играчковците", не е ли по-правилно да се каже "ИГРАЛЕЦ" ;))
А колкото до това че няма да дадеш и стотинка - то е ясно, всички знаят че си подъл пират ;))

Написа Gabo (www) на 15-Oct-2005 13:20


И аз никога не съм давал и една стотинка за софруеръ. И какво от това? Да не би да спя неспокойно вечер? Няма такива работи. Да не би от Майкроsoft да дойдат да ми звънят на вратата (игри не играя)? Няма такива филми, най-много аз да ходя в офиса на Майкроsoft. Харесал съм си едно момиченце от техните, ако някой има познати в офиса нека да ми се обади да правим врътка.

Написа Алекс Панов (www) на 15-Oct-2005 14:18


@Дуриан: Днес прави това, което описваш плюс още няколко работи. А утре какво ли може да направи при условие че кода, които се сваля не се проверява по никкаъв начин дали идва от Близард? Самото написване на такъв механизъм в тъпата игра за мен е достатъчно да ме убеди, че близард са подла компания, която шпионира потребителите си.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 15-Oct-2005 15:04


Еми то и на нас сега от ЕС ще ни събират лична информация... На мен специално никак не ми е прятно някои да ми чете личната кореспонденция, примерно с приятелката ми...
Апък геймърите са си виновни... Днес се загледах колко много информация може да се извлече за даден човек гледаики само топиците на страниците които разглежда...

Близард имат и читави игрички... аз лично нямам много в предвид да знам, че ми гледат какви прозорци съм отворил, но това трябва да е обявено, с ГОЛЕМИ букви, за да мога да си направя сметката :)

Написа MacTeP на 15-Oct-2005 19:51


Георги, хич не съм съгласен тук с теб, но съм свикнал да уважавам твоето мнение и ще си затрая :).

Факт е, че ако аз произвеждам софтуер, аз мога да реша под какви условия да го разпространявам. И ако съм си написал читаво в лицензионното споразумение, че този софтуер ще проверява за определени cheats, тогава аз лично не виждам проблем.

Като се замислиш, то и за един SPAM филтър може да се каже същото - чете ти мейлите и решава дали са спам или не.

Не крия, фен съм на Blizzard (макар и да не съвпадам съвсем с твоето определение за геймър - не ми тече плюнката де...). Правят читави неща момчетата, не може да се отрече!

Написа Дончо (www) на 16-Oct-2005 10:03


Е хубаво де, какво ще стане утре като близард вкарат във филтъра си да проверява дали случайно не ползваш Firefox, OpenOffice или Gaim и като ги ползваш те реже? Никога не можеш да разчиташ на proprietary софтуер, защото рано или късно ще ти го мушнат. Това че са написали нещо в "лицензното си споразумение" изобщо не значи, че то е законно или коректно спрямо потребителите.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 16-Oct-2005 10:39


Георги, излишна параноя според мене :). Като стане - ще му мислим.

Аз си мисля, че целта на Blizzard не е да го зачукат на потребителя, а да печелят и да правят акционерите си щастливи. Като такива те едва ли ще си позволят фриволности при избора си на пазарно поведение. Ти ми рисуваш някаква странна реалност, която ми се вижда доста имагинерна :).

Написа Дончо (www) на 16-Oct-2005 13:47


убеден съм, че близзард печелят много повече от безупречната си репутация на гейм-разработчик, отколкото биха спечелили от евентуална злоупотреба със извлечените данни. в края на крайщата правят това нещо само с цел да подобрят играта, да не говорим, че доколкото разбрах е официално упоменато в ЕУЛА, че могат да бъдат взети подобни мерки. Гуугъл също събират информация за search query-тата, които им подаваш, да не говорим за прословутите gookies. да не би това да прави услугата им по-лоша?
напълно съм съгласен с мнението ти за недостатъците на собственическия софтуер, но има много области, в които той е светлинни години пред свободния като възможности, и няма изгледи това да се промени в близките години, независимо дали на нас ни харесва или не.
тази новина не е чак толкова шокираща, след като доста други анти-чийтинг системи правят същото. даже една от последните български игри (не се сещам за заглавието), отказваше да се инсталира ако имаш зареден Deamon Tools, Alcohol и прочие софтуер за емулиране на сиди устройство, дори и да се опитваш да я качиш от оригинален диск. това вече е прекалено - така или иначе се появи кракната инсталация, и единствените ощетени от това действие бяха хората, които легално притежават играта и използват подобен софтуер.

не че съм кой знае какъв играч, но честно казано аргументите стоящи зад критиката ти към геймърите не звучат много сериозно, идващи от човек, който гледа телевизия.

Написа васил на 16-Oct-2005 14:47


OffTopic
Имаш малък бъг в дневника, посления постнат комента или по-точно инфото за този който го е постнал е италик.

Написа MacTeP на 16-Oct-2005 17:58


При мен изглежда наред, всички са еднакви.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 16-Oct-2005 18:31


MacTeP-а е прав за бъгчето.

Написа Роберт Иванов (www) на 16-Oct-2005 22:24


Това вчера и аз го видях, но се получаваше само когато постваш нов коментар. Иначе се виждаха всички както трябва.

Написа Коко на 16-Oct-2005 22:50


Изпращам ти на мейл-а 2 скрен шота как изглежда с IE с всички ъпдейти под WinXP SP2.

Написа MacTeP на 17-Oct-2005 06:37


Проблема е в експлорера, нямам намерение да правя хакове, за да заобикалям някой от многото проблеми в този бъгав и древен браузер. Във Firefox, Opera, Safari и Konqueror няма грешка.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 17-Oct-2005 07:37


не е баш така ;)
пращам ти шотове със Firefox

Написа Роберт Иванов (www) на 17-Oct-2005 11:04


Аз съм с firefox и пак така се виждаше.

Написа Коко на 17-Oct-2005 11:21


Мда, това да ми е за урок... Грешката беше при мен, вече е оправена, просто изтеглете отново CSS-то (shift+reload).

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 17-Oct-2005 12:35


Евала, че не играеш игри
аз обаче съм Blizzard фен и си пуцам Warcraft с FireWall :D

Написа nicknames на 08-Jun-2006 18:08