< HomePage | Снимки
<- Сряда, 27 Април 2005 | Начална страница | Петък, 29 Април 2005 ->
Четвъртък, 28 Април 2005
14:45

Не забравих да си взема апарата и наснимах приятни картинки от София разхождайки се из центъра и околоните паркове. Започнали са мият улиците, което е винаги нещо добро, но за съжаление го правят само по веднъж на година.

Новина съвсем не свързана с горното е, че е излязал Canon EOS 350D (Digital Rebel XP). Canon са направили доста подобрения, от които най-впечатляващото според мен е подобреното бързодействие на апарата. 300D беше бавен като охлюв.

След като се съвзема от сватбеният финансов шок, ще се огледам наоколо и мисля да си го купя. Сонито ще ми остане за втори апарат, не мисля да го сменям справя се перфектно.

20:30

Добавих страница на която се виждат последните добавени коментари и съответният RSS feed към нея. Доста се побъзиках с кода на дневника и в момента е по-чист от преди и е по-лесно да се разбере кое къде е. Пуснах Glog версия 2.50, препоръчително е който ползва по-стара да си я обнови.

[ Коментари: 11 ]
Коментари

Можеше да покажеш една-две сникми от тези, които си направил.

Написа iassen на 28-Apr-2005 12:20


Нямам къде да ги сваля в момента, кабелите са у дома. Маняна.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 28-Apr-2005 12:26


и що избра точно canon и то точно 350D?

за един DSLR малките размери са недостатък а не приемущество. Я се огледай за един Никон D70? В крайна сметка "китовия" му е доста по-добър от канонския. Ако поразгледаш ще видиш, че за DSLR е нужна хубава оптика, а хубавата оптика на канон и на никон е скъпа и струва почти еднакво....

Д70 е малко по-скъп от 300Д а като качество се приближава към 20Д на канон, който пък е два пъти по скъп :))

Написа Марин Великов на 28-Apr-2005 19:50


Nikon - не благодаря. Откъде накъде ще ми криптират информация за собствените ми снимки с цел да смучат кинти? Nikon са ми в черният списък.

http://it.slashdot.org/article.pl?sid=05/04/19/1524203&tid= 93&tid=17

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 28-Apr-2005 20:36


хех
канонците ти криптират информацията като ти замазват детайлите.... Там нямаш шанс дори и с кинти да си я извадиш :-P

Написа Марин Великов на 29-Apr-2005 05:42


В случая с Никон говорех за криптиране чрез което се ебават с данните на снимащият. При канон спокойно можеш да си ползваш cr (raw формата им) с някоя по свястна утилка и да получиш повече детайли отколкото техният софтуер може да извади. Потърси в google за dcraw

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 29-Apr-2005 05:47


дадеда,

доколкото четох става дума за D2H и D2X.
те никон са си криптирали само баланса на бялото защото това им служи за оправдание за осраните джипеци които прави с отвратителен баланс...

Истината че, ако снимаш повече на jpg ти трябва канон, иначе за предпочитане е никон, ама това си е мое мнение. Иначе никон-канон си е като левски-цска, Lin-win и т.н.

купувай нещо, че като гледам те влече фотографията, а и със сонито добре се справяш както виждам....

Написа Марин Великов на 29-Apr-2005 11:54


в интерес на истината в момента в българия 350D i D70 са на кантар като цена. и за двете около 2к лева с ддс. зависи какво търсиш. лично бих те посъветвал д70. дълга тема защо. ако решиш на мейла съм склонен да се опитам да ти обясня.

иначе 300D със 17-40/F4 L ще ти даде поне 2 пъти по-добри резултати от 350D с китовиия обектив, дори с твърд 50/1.8. и ще ти излезе същите пари приблизително. а защо не помислиш за 10Д или 20Д ? щом си фен на канон. 10Д е доста по-солиденн като конструкция и доста по-надежден. както и с повече "гарантирани" сработвания на затвора си.

другия вариант е добър 8 мегапикселов апарат с несменяема оптика. понеже дслр-а все пак предполага по-сериозно снимане и инвестиция в обективи (както и от ония миксирани раници за лаптоп и огледално-рефлексен апарат плюс обективи).

що се касае за обективите - на канон са малко по евтини. и можеш да ползваш преходник до М42 обективи и да си купиш няколко руски змея от сорта на юпитер за жълти стотинки, които се доближават до качеството на скъпата канонска Л оптика. при канон ще имаш мерене през тия обективи. през никон само потвърждаване на фокуса без мерене.

и още. за жалост никога гимп няма да се справя като фотошоп. и не мисля, че някво си тулче, ще ти конвертва роу файл, по-добре от фотошопския ама и това е доста дълга тема.

и марин малко е написал глупости във всичките си мнения ама това не е моя грижа :)

наиста напредваш малко със снимането.
поздрави.

Написа george на 01-May-2005 20:45


пропуснах нещо,
интересувал ли си се по този въпрос:
http://foveon.com/

http://www.dpreview.com/reviews/specs/Sigma/sigma_sd10.asp

как то и:
http://foveon.com/gallery.php
http://www.dpreview.com/reviews/sigmasd10/page20.asp

:) )))

Написа george на 01-May-2005 20:48


мда george прав си, така говоря щото имам само Д70. За да не натоварваме аудиторията, може да ми покажеш на емаил-а кое точно е глупост от това което съм написал, което нееднократно съм повторил че си е лично мое мнение и впечатление...
...както и всичката тази простотия около М42 обективите...

Написа Марин Великов на 02-May-2005 20:16


Хубав е ресторантът,но собственикът трябва да вземе мерки да не пуска помията си по улиците,а също и Стойчо Маймунков да не пуска помията от ямата си и от тоалетната защото станахме за резил .Всичко тече по главната улицица ,а от там минават жителите на селото и най-малките възпитаници от детската градина,по тоя ли начин ще влезем в Европа


ВЪЗМУТЕНА ЖИТЕЛКА НА С.ДЕБРАЩИЦА

Написа СИЛВИЯ на 14-May-2008 12:06