< HomePage | Снимки
<- Събота, 22 Януари 2005 | Начална страница | Понеделник, 24 Януари 2005 ->
Неделя, 23 Януари 2005

Купувам си вестници не повече от веднъж на няколко седмици. В противен случай се депресирам или изпадам в състояние на тиха ярост. Какво ли им е на хората, които всеки ден си купуват вестник и го изчитат от край до край. Горкичките.

За друго ми беше думата. Днес си купих вестник. Вестник Труд. В него пише редовните глупости и естествено имаше тук там статии за запълване от сорта на "колоездач блъсна самолет". Но и за това не ми е думата.

Вниманието ми привлече статия с гордото заглавие "Биг Брадър помага срещу джебчии в Пловдив" (или нещо от сорта). Зачитам се аз и започвам да се информиран. Накратко съдържанието на статията беше, че в Пловдив за да се борят с джебчиите по централната улица, инсталирали 18 камери, които записват 24 часа в денонощието (камери, БигБрадър, аааааааа хитро...). Проектът на стойност 20000лв. бил спонсориран от желаещ да остане анонимен бизнесмен. Според общински служители, нямало проблем с това, че камерите записвали, защото щели да сложат табели, от които гражданите да са информирани, че ги снимат.

Вярно, че не съм толкова умен, като геният в община Пловдив измислил такива мерки за борба с джебичиите, но все пак се чудя, колко ли джебчии ще заснемат тези камери? Нито камерите са с висока разделителна способност, нито джебчийте са баламурници, напротив доста са ловки. И все пак, да речем, че камерите са с висока разделителна способност. Кой ще наблюдава какво снимат камерите? Колко време ще се пази архив на това, което снимат? Кой ще има достъп до този архив? Не е ли притеснително, че "бизнесмен пожелал да остане анонимен" дава 20000лв. за да се накичи целият център на Пловдив с камери? Не е ли грубо нарушаване на конституционните ми права на гражданин на Република България, фактът че ще ме снимат без мое знание на ОБЩЕСТВЕНО МЯСТО!

[ Коментари: 9 ]
Коментари

Не, не е нарушение. За и против има много мнения и аз мога да дам аргументи и "за" и "против", но основното съображение е че камерите може (и се) използват за законосъобразна цел. Това, че може да се ползват и за следене е друг въпрос. Нещо като интернет, който може да се ползва и за нарушаване на авторските права, но и за много хубави работи.

А относно това, че ще може да те снимат без твое съгласие се доказва с аргумент за противното. Ако трябва да се иска съгласието на всички участници за всяка снимка, на която може да попаднат - на улицата, концерт или всякакво публично място - то практически няма да може да се направи нито една снимка.

Написа пейо (www) на 25-Jan-2005 16:57


А това че "анонимен бизнесмен" плаща за поставянето на камерите?

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 25-Jan-2005 16:59


Анонимно дарение. Защо не? Това е право на дарителя.

Това, че е пожелал да остане анонимен, не означава, че го е направил, за да може да злоупотребява.

Това може да предизвика съмнения за проверка, но не и да се отхвърли само на това основание.

Написа пейо (www) на 25-Jan-2005 17:02


Поставянето на камери на обществени места е в ущърб на свободата на хората. Аз лично не обичам да бъда следен. Избягвам да преминавам през подлези, в които има камери, знам и местата в центъра, в които има камери - избягвам ги. И изобщо не ми пука за законността или незаконноста им (да не говорим, че законите по принцип са толкова пълни с глупости и противоречия, че често помагат да възтържествува несправедливостта, много пари или абсурда). Ако някой желае да го снимат - има студиа, има и кенефни предавания като "Биг брадър" и други подобни прояви на човешката деградация - да ходи там и да се снима колкото иска. Ако иска може и гол, облечен, серящ и прочие.

Желанието ми е да не бъда сниман и ще си го отстоявам. Ако полицията иска да снима, да снима служителите си и да види те колко пъти сами са в нарушение (например патрулната им кола преминава на "червено" без да е включила звукови и светлинни сигнали - редовно явление по светофарите на бул. "Цар Борис", а и не само там). Да снима грубото им отношение към хората (например, през ноември бях свидетел как полицай бие дете и то на площад "Славейков").

Също така, трябва да се напомни на различни видове технически неграмотни хора (именно те пишат законите), че между юридическо и техническо образование има разлика и то огромна и в този аспект на се научат, че има феноменален набор от уреди за заслепяване и ослепяване на камери, технологии за включване към канала за предаване на информацията и "пробутване" на фалшиви сценки.

Също така, престъпниците вече знаят за камерите. Те знаят и как да ги измамят. Пита се тогава.. кого следят тези камери? Кой и как ползва записаната информация? За какво и в какъв ред на достъп?

А и не е ли абсурдно да се отнасят с хората като с престъпници, а с престъпниците като с хора?

Три съвета:

1) Носете очила (добре е такива, променящи лицето ви, най-добре с по-големи рамки);
2) На места с камери носете шапка, а през студено време и шал;
3) Не стойте неподвижни в обсега на камерата.

Създавайте колкото се може повече затруднения за снимането ви. И помнете, че в голяма част от случаите, вие, честните данъкоплатци сте подложени на абсурда да си плащате за да ви следят. Напомнете го на депутатите, които сте избрали - те са вашите представители във властта.

Написа Beco (www) на 26-Jan-2005 17:31


Малко допълнение. Във вчерашният "Стандарт" прочетох нещо, подобно на темата. Предполагам, че това е по-вероятно да се случи, а коментараната от мен по-горе статия е поредният случай на неразбрал "журналист" (или разбрал ама направил се на интересен).

Та в "Стандарт" пишеше, че щели да слогат камери в старият Пловдив (не на центъра) и тези камери щели да следят за кражби от къщите и кражби на решетките върху каналите (не да пазят от джебчии).

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 27-Jan-2005 14:40


Само да споделя по въпроса... камерите ще стават все повече и повече. От товя няма бягане. При мен(UK) няма място, буквално където не съм заснет. От момента в който излизам от къщата си, до момента в който се прибера навсякъде се снима. Ето примерно излизам от нас и има веднага 2 CCTV-а на двата края на улицита... на гарата има поне 6-7 камери... в самия влак има CCTV във всеки вагон, по пътя към даскало има и в самото даскало има. Така че е почти невъзможно да се измъкнеш. И понякога това помага, наистина. Преди няколко месеца нещо там с някаква жена и използваха CCTV да я проследят от момента, в който е излезнала до момента в който се е прибрала. Това включва дискотеки, даже в рейсовете, навсякъде. Така че несъмнено и в България ще става така. А между другото това че ни снимат без разрешение... има донякъде смисъл, но наистина какво има да крие обикновения човек? Естествено чувал съм за думата privacy, но много се разтегнахме :) Както всяко нещо, има си +/- :)

Поздрави,
gamehack

Написа gamehack (www) на 27-Jan-2005 21:23


Много кофти....представи, че излезеш с някоя чужда жена и мъжа и е оператор на камерите или има връзки там. Направо ме потриса като си помисля какво е да живееш като в 1984.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 27-Jan-2005 22:42


еми така е , не е лесен живота на красивите мъже.

Написа jeeves на 28-Jan-2005 11:40


всеки има право да те снима на обществено място без дори да те пита :)
(да, знам, напук на конституцията). но е факт.

Написа Георги на 30-Jan-2005 13:09