< HomePage | Снимки
<- Четвъртък, 9 Декември 2004 | Начална страница | Събота, 11 Декември 2004 ->
Петък, 10 Декември 2004

Благодарение на Габо си оправих клавитурната подредба на Mac OS X. Проблема беше, че в стандартната Apple-ска българска фонетична подредба, Y == йеръй, а X == Ь, което е доста объркващо ако си свикнал Y да е Ъ, а X да е Ь. Освен тези дреболии, специалните символи над числата не са си на мястото си, а също и Ч-то не е където трябва.

Тези проблеми се решават по два начина.

Първо ако искате да оправите само йеръй и Ь - сваляте си подредбата на Габо. След това я разархивирате и от архива изкача BG Phonetic.rsrc файл. Този файл го копирате в /Library/Keyboard Layouts/ след което рестартирате OS X-а.

Ако искате да оправите всички глупости в подредбата - сваляте си моята версия на поправената подредба. Отваряте .dmg файла (идва компресиран не му се чудете), след което копирате Bulgarian Phonetic G.rsrc файла в /Library/Keyboard Layouts/ и рестартирате.

След като се логнете отново, отворете International панела в System Preferences от там изберете таба Input и в зависимост дали ползвате подредбата на Габо или моята ще имате клавиатурните подреждания BG Pho G или Bulgarian - Phonetic G. Изберете някое от тях и буквите ще са там където ги очаквате като на стандартната българска фонетична подредба.

Внимание: извършете тези действия с Finder а не от командният ред. rsrc файла има към него прикачени ресурси и изглежда, че е с големина 0, но не е! Затова трябва да използвате Finder. Друго нещо което може да се объркате е да тръгнете да копирате файла в /System/Library/Keyboard Layouts/. Това е грешната директория! Правилната е /Library/Keyboard Layouts/.

Полезен сайт за генериране на клавиатурни подреждания за Mac е Unicode Keyboards for Mac OS.

Горният текст е редактиран на 22 юни 2006 г.

---

Без никаква връзка, ето ги и обещаните снимки от поръчаният с цел набутване на меките - WinXP SP2. Поръчвай народе и ползвай по показаният начин: WinXP SP2 снимка 1, снимка 2, снимка 3 :-)

[ Коментари: 12 ]
Коментари

ха-хаааааааааааа...и аз вчера получих Thank you for your order SP2 - иде от далечната The Netherlandes !:)))))))

Написа Gergana на 10-Dec-2004 10:35


Me too :)

Написа cable на 10-Dec-2004 18:15


Още хора в статистиките на М$.... мислех, че сте се замислили... аве... вие си знаете :)))

Написа валяк (www) на 10-Dec-2004 23:42


Lies, Damn Lies, Statistics, никой не го ебе за статистиките. Нека си броят, World Domination е неизбежно и ще го духат.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 11-Dec-2004 09:55


А аз току-що започнах да чакам за да стигне този така важен CD... WTF e важен ли? Важен е, защото смятам да го тествам на огъване, усукване, термоустоичивост...(и естествено както ни учат в доброто старо меи - тества се до разрушаване на образеца... :)) Жалко, че нямам цифрово апаратче да снимам какво ще остане от него, след като приключат опитите... :(. А, важен е и защото и аз ще дам своя(макар и скромен) принос в набутването на меките... :)

Написа Nikolai на 15-Dec-2004 17:11


http://msdn.microsoft.com/vstudio/extend/partnerdvd/
Айде, набутвайте ги меките, и това е безплатно. :)

Написа Koko на 17-Dec-2004 22:24


Поръчах си! Този път ще го печа в микровълновата :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 19-Dec-2004 13:27


Ukelele (scripts.sil.org/cms/scripts/page.php?site_id=nrsi&item_id=ukelele) е графичен инструмент за редактиране на клавиатурни подредби. С DoubleCommand пък могат да се редактират служебните клавиши - напр. клавишът Enter да работи като Del. За съжаление DoubleCommand спря да работи в 10.4.7

Написа Сава Чанков на 18-Jul-2006 15:09


Новата версия на DoubleCommand - 1.6.1 - работи с Mac OS X 10.4.7

Написа Сава Чанков на 18-Jul-2006 15:20


Страшно Ви Благодаря а труда, невероятни сте...

Написа Боби (www) на 02-Feb-2009 00:28


Я, селяните измислили нов глагол - набутване :)
Заради такива селски изпълнения славата ни на бай-ганьовци ще се носи още дълго време ...

Написа ilkor на 22-Feb-2010 13:42


Пробвах указанията за размяна на мястото на Ч в бълг фонетична, но без успех. Има ли други варианти?

Написа Диана на 02-Feb-2017 18:11