< HomePage | Снимки
<- Неделя, 22 Август 2004 | Начална страница | Вторник, 24 Август 2004 ->
Понеделник, 23 Август 2004
Далян-Каунос

Ставаме рано и се приготвяме. Фотоапарати, телефони, водичка, стандартните неща за екскурзия. За всяка една от екскурзиите на който ще ходим, ще ни забират от хотел Лидия, който е на 100 метра от нашият хотел.

В автобуса са само българи, а екскурзовода е руско говорящ. Далян-Каунос е лека екскурзия, която включва мотаене по река делтата на река Даламан, глепане с кал, къпане в минерална вода и посещение на плажа на костенурките на средиземно море, там където реката се влива в морето.

През целият път екскурзовода (казваше се Мехман) ни забавлява, като ни разказва за сватбите в Турция, за жестовете при пазарене и ни учи на често употребявани турски думи. Пътят, който е около час и половина минава неусетно.

Спираме и се качваме на корабче, което ще ни откара до калните бани. Цветът на реката е ЗЕЛЕН! Никога не съм виждал подобен цвят на река, изглежда доста странно. Калните бани са само на 5 мин от там откъде тръгваме, слизаме от корабчето и след кратък инструктаж отиваме да се правим на пресенца.

Първо се топиш в басейн с минерална вода, която мирише на сяра. Не особено приятно и доста вонящо място! Ако искаш можеш да не се топиш. Аз се топнах - как ще изпусна така простотия? :)

След като си се омирисал чудесно на мъток, се преместваш десет метра встрани, където е самият басейн с кал. Басейна е дълбок малко над коляното и в него хората се пляскат, като прасенца. Самата кал е много рядка и сивее. След като се намърляш като прасето което си (но не ти личи на пръв поглед), отиваш 30 метра встрани за да изсъхне калта. Калната баня е много полезна за кожата, макар че ефекта се виждал чак след 20-30 подобни мацаници. Като се изсушиш приличаш на статуя, стига да не си мърдал много-много. Самото сушене отнема около половин час, през който можеш да се снимаш.

Процесът по измиването на калта не е лесен. Има душове естествено, но понеже банските ти също са се напълнили с кал, измиването отнема време. Ако и косата ти е омазана (аз си я омазах малко), купона е още по-голям.

Цялото освинване беше в продължение на час и половина, след което си намерихме екскурзовода и се качихме отново на лодката. Поехме към голямо езеро на което не запомних името. Лодката спря в средата на езерото и ни обясниха, че на 20 мин плуване има ферма за крокодили. А сега, можете да се къпете но не повече от двайсетина мин :-) Досега не се бях къпал на толкова дълбоко място, обаче влязох и се поплациках около лодката. Зелената вода се оказа, че никак не е прозрачна (голяма изненада няма що). Вижда се максимум на 30 см. в нея, след това нищо.

От езерото тръгнахме към делтата, като по пътя спряхме за да обядваме в ресторант Карета-Карета. Срещу ресторанта има скални масиви, в който лидийски племена през четвърти век преди новата ера са издълбали храмове. Тези скални храмове са най-големите в Европа.

Обядвахме и тръгнахме към морето. Като всяка делта и тук, реката се разлива нашироко. Зеленият цвят постепенно се губи и в един момент между морето и реката има само една плажна ивица. Това е и прословутият плаж на костенурките. Тук през пролетта, големи костенурки идват за да снесат яйцата си. По това време, турсите не се допускат за да не смущават добичетата.

Отново изоставяме лодката и отиваме на плажа. Тук плажът е с пясък не с камъчета, както беше в Мармарис. Слънцето доста го е нагряло и да се върви по него бос, не е от нещата, който бих препоръчал. Къпем се в морето около три часа, а аз отивам малко встрани и се къпя на мястото където реката се влива в морето. Плажът не е в залив, така че има доста вълни.

В пет часа си тръгваме към Мармарис.

[ Коментари: 2 ]
Коментари

В Кушадасъ ми обясняваха, че AquaFantasy бил най-големия аквапарк в Европа, в Бодрум, че Халикарнас е най-голямия диско-клуб в Европа, сега разбирам, че и най-големите скалните храмове в Европа също били в Азия. :)

Написа Никола Славчев на 06-Sep-2004 22:02


Не са никак скромни турците, явно :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 07-Sep-2004 08:01