< HomePage | Снимки
<- Понеделник, 9 Август 2004 | Начална страница | Сряда, 11 Август 2004 ->
Вторник, 10 Август 2004

Дълго се каня да си купя цифров фотоапарат но си оставах само с каненето. Днес обаче ми писна и рещих да си взема преди да съм похарчил парите за други глупости. Още едно време се бях насочил към Canon и мислех да си взимам PowerShot A60. Потърсих из net-а информация за него и открих, че всички ревюта са положителни, работи без проблеми под Linux, а има и по-нови модели. A80 например - 4 мега пиксела, LCD панела се върти, можеш да си настроиш два custom режима на снимане, прави страхотни снимки. Единствен недостатък, цената - 809лв. Техномаркет, 899лв. Технополис.

Бях решил все пак да го купя, когато попаднах на по-интересна оферта - Canon PowerShot A75. Разликите с A80 са малки. A75 е 3.2 мега пиксела, LCD панела не се върти и няма възможност за запеметяване на custom режими. Цената му обаче е само 599лв. Речено сторено, отидох и го купих (от магазин на Kodak), а с 200-те лв., който спестих, като не взех A80, си купих 256Mb Compact Flash карта, акумулаторни батерии и зарядно за тях. Дори ми направиха 5% отстъпка, така че апарата излезе още по-евтин от обявената цена. Пълен комплект - кабели, калъфче, драйвери за Win, Mac и Mac OSX (не че ми трябват) и дебела книжка с обяснения на български.

Оставаше само поснимам с него и да го пусна под Linux. Пускането не е никаква философия, апаратът поддържа PTP протокола, който е стандартен. Инстралирате си libgphoto2, gphoto2 и digikam (ако искате графично да си управлявате апарата) и трите пакета ги има за Slackware 10 на linuxpackages.net. Взимате си usb.usermap, в който има описан A75 и го слагате в /etc/hotplug/

Оправяте си правата на USB-то за да имате достъп до него, като потребител по следния начин - във /etc/fstab трябва да имате този ред:

none /proc/bus/usb usbfs devmode=0666 0 0
# знам, че може да бъде по-сигурно, при мен ползвам devgroup=xxx,devmode=0664


размонтирате и монтирате usbfs (umount -a -t usbfs ; mount -a -t usbfs), след което може готови да започнете да сваляте снимките и филмчетата от апарата, като използвате gphoto2 (gphoto -P) или digikam.

Не забравяйте да сложите апарата на разглеждане за да можете да сваляте снимките! 40 минути се чудих, защо по-дяволите не се появява USB устройството преди да прочета в книжката в какъв режим трябва да е апарата за да комуникира с компютъра :)

Тест без никакви настройки - смалена снимка на цветето в офиса ни /800x600/, а ето я в пълен размер /2048x1536/. Някой да знае какъв е модела на цветето? :)

[ Коментари: 9 ]
Коментари

Това е Zantedeschia sp. -- т. нар. кала.

Написа Иво на 12-Aug-2004 17:05


Мерси!

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 12-Aug-2004 18:34


Айде, да ти е честит новия фотоапарат, чакам вече 'Разкази в картинки' :-)

Написа GaBOSS (www) на 13-Aug-2004 09:48


честито !!!

разликите наистина са незначителни и при положение, че няма да печаташ големи принтове се обезсмисля дори матрица над 3 мегапиксела.

тия модели имат само един съществен недостатък - немогат да снимат при ниска осветеност. исо над 100 така сбозява качеството, че не ти е работа.

купи си едно малко сгъваемо стативче от 18 кинта, често се налага нещо подобно - я за нощни снимки, я за общи снимки.

ако мога да ти помогна нещо на тази вълна - можеш да драснеш мейл :)

Написа Георги на 13-Aug-2004 20:03


пусни един гугъл и потърси за canon a75 aiaf, ако не ме лъже паметта можеш да спреш интелигентната система за аутофокус, спестявайки доста време при фокусиране (с нея е мега бавно) и спестявайки ситуации в които като се прибереш в къщи откриваш, че фокуса е отишъл където не си искал, но "интелигентната" система е преценила къде :)

Написа Георги на 13-Aug-2004 20:06


последно..

скоро ще разбереш и разликите между гимп и фотошоп по отношение на фотографията :)

Написа Георги на 13-Aug-2004 20:10


Вече ги усещам :-( Например не мога да открия къде е desaturate и филтрите за намаляване на интезитета на цветовете...

Иначе като разгледах всичките функционалности на апарата съм впечтлен. Има всичко което ми трябва и доста повече. Изобщо качествена работа.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 17-Aug-2004 10:48


Трябвало е да погледнеш и един модел на Panasonic за същите пари в комплект с флаш карта, освен това е с оптика на Leica

Написа ecloga (www) на 17-Aug-2004 23:24


позволявам си една редакция
като обработка, иначе като композиция - ще снимаш, снимаш, четеш като имаш време, има какво да се желае :)

http://g.cult.bg/upl/clouds_and_sunrays.jpg

не слушай еклога за тая лайка. по-скоро можеше да вземеш А80-то :) има по-голяма матрица, от тия дето слагат на Ж серията. Ама пак опира до това дали мислиш да печаташ А4, А3 и нагоре, там ще го усетиш по шума.

Написа Георги на 23-Aug-2004 16:36