< HomePage | Снимки
<- Петък, 5 Март 2004 | Начална страница | Неделя, 7 Март 2004 ->
Събота, 6 Март 2004

WebDev ден първи. Конференцията започна в горе-долу нормално време, а регистрацията, която уж беше задължителна, хич не се оказа задължителна. Разположението на девойките, който даваха name tag-овете, предполагаше следният hack: отиваш при едната и си взимаш табелка (табелките не са с имена). След това спокойно отиваш при другата и си взимаш втора. Дори и да имаха списък, по който да дават таблеките, на разстоянието на което бяха една от друга, нямаше как да нямат два списъка и да не съм и в двата.

Естествено най-посетена беше първата лекция, която се оказа едно голямо blah, blah, но пък беше изпълнена с умни заключения от сорта на:

<quote>Двайсет и седем, това са два бита - две и седем!<quote>

Къде ги тези битове дето могат да изразяват до две бре? За седем да не говоря, това е някакво цяло ново измерение.

За щастие втората лекция беше страхотна (Андрей, respect!) и от нея човек можеше да научи интересни неща, без върху главата му да се изливат buzzwords и сметки с битове.

Малка почивка преди презентацията на Глен. На самата презентация хората изглежда се забавляваха но на мен не ми беше особено интересно, защото вече я бях гледал и слушал.

Последната презентация, която гледах за деня беше за оптимизациите в приложенията. Не чух нищо за което да не се бях сетил и сам ;)

След това с Валяка и Пенчев се изнесахме към кафето за да похапнем. Нямахме никакво намерение да гледаме как се клика по бутони на Visual Studio и да ни се показва "видяхте ли сега к`во стана, като цъкнахме бутончето" (sorry IronCode).

В кафето отново се върнахме на една стара тема, която обсъждахме на NetSec курса, а именно race free tmp cleaner. Идеята на Пенчев за open() последван от fchdir() е опасна. Не е добра идея да викаш open() на всеки обект във файловата система, който ти попадне. Трябваше да се измисли нещо друго. Големият проблем е подменянето на директории със symlinks. Няма да е приятно cron-а да пусне tmp cleaner-а, някой да подмени поддиректория със symlink към /etc или / и да ти изчезне диска.

Точно това ще се получи ако го напишеш по глупавият начин със stat(), последван от chdir() и триене на всичко в директорията. Race condition-а е точно между stat(), проверката и последващият chdir().

Решението, което ми хрумна е от първият stat() да се помни inode-то, което е било върнато и след chdir да се извика отнова stat(), но този път stat('.'). След това сравнявайки запазеният inode number със върнатият от stat('.'), можем да установим дали сме там където искаме.

Последва преместване на друга маса, защото дойдоха колегите от УС на ССС. Проведохме заседание на управителният съвет с бири в ръка (доста по приятно отколкото в irc). Уговорихме се за среща в О'Шипка в осем вечера и аз си тръгнах, защото ме чакаха в офиса.

Срещата в офиса беше необходима и полезна но пък се проточи доста (до 0 и 30) и изпуснах О'Шипка :(

[ Коментари: 3 ]
Коментари

No offense. Естествено, че няма смисъл да седиш, като не ти е интересно ;-)

Написа ironcode на 08-Mar-2004 14:28


И все пак... Жоро, говори за себе си :P Аз лично всъщност *имах* намерение да слушам лекцията, само че просто бях много гладен и не успях да се върна навреме :)

Написа Петър Пенчев (www) на 09-Mar-2004 06:46


Както каза Калоян, добре че бяха Майкрософт за да не умрат от глад хората :-))

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 09-Mar-2004 09:42