< HomePage | Снимки
<- Сряда, 7 Януари 2004 | Начална страница | Петък, 9 Януари 2004 ->
Четвъртък, 8 Януари 2004
15:28

След дълго канене обнових машината си вкъщи до slack-current. Досега бях със някаква pre-9.1 версия с custom компилирано ядро. Като ще е гарга - рошава да е. Инсталирах си alsa и hotplug поддръжката и останах доста учуден след като всичко (е 98%) тръгна веднага и без проблеми.

Няколко уловки. В KDE 3.1.4 arts е компилиран с поддръжка на libmad (намира се в /l/). Естестествено тъй бях със KDE 3.1.3 след обновлението на arts пакета, arts-а спря да работи. Един бърз installpkg libmad-* оправи ситуацията.

Преминах на ALSA! Засега не виждам някакви чувствителни подобрения, но все пак OSS е obsolete така че това е един добър ход. Не знам защо очаквах когато съм с ALSA, sound server да не ми трябва. Май не стои точно така положението, ще трябва да попрочета документацията.

hotplug се справи доста добре с едно малко изключение. Имам две мрежови карти - Realtek 8129 и 3c509. 3com-ката ми е закачена към кабелният модем и ползвам нея. Realtek-а не го ползвам за нищо. hotplug-а обаче открива само Realtek-а, а за 3com-ката изобщо не се сеща. Без интернет е малко кофти :) Проблема беше много бързо решен с разкоментиране на два реда в rc.modules

23:59

За пореден път се убеждавам, че таксиджийте ги избират с конкурс. Вчера ме вози поредният луд, който през половината път ми обясняваше как преди малко бил някакъв, а през останалото време много въодушено се заканваше след малко да намери някой с който да се сбие. Отдвана не го би ли били разбираш`ли.

Вечерта мина доста приятно, отдавна не бяхме правили такова слушане на музика и пеене (за пийване няма да говоря то се подразбира). Естествено, хората ходят на работа редовно, така че към 4 и 30 се наложи да прекратим купона.

Patrick Volkerding все пак пусна обновления за Slack 8.1.