< HomePage | Снимки
   <- Дневника

Не на софтуерни патенти

Четвъртък, 10 Март 2005

Хареса ми идеята на Maniax-а, да носим ковчези ако направим демонстрация против софтуерни патенти. Нека покажем как една глупава идея може да спре иновациите и загроби много, много проекти, давайки контрол на малцина.

Софтуерни патенти ли? Ама то това патентите не бяха ли нещо хубаво, дето като измисля нещо и после много години лежа, грабя кинти и се оригвам на мляко и сладки? Да ама не, както се казваше в едно предаване едно време по талавизията.

"Софтуерен" патент е такъв, който патентова идеи, алгоритми или бизнес методи. С две думи дава държавно гарантиран монопол върху идея, която си се сетил да представиш в подходящ вид пред патентното ведомство. Те (ведомството) ти удрят един печат образно казано и тази идея за двайсет годинки да речем е само твоя и който я използва трябва да ти киха.

Звучи добре нали? Седя си аз бъркам си в носа и измислям нещо гениално, после - охааааааааа!

Лошо няма. А сега да погледна малко от другата страна. Знаете ли колко патентовани *ТРИВИАЛНИ* идеи има в США? Едва ли можете да си представите колко много са. Демек това, че вие сте си бъркали в носа и за 2 мин. сте измислили някаква хитрина, която искате да приложите не значи, че няма да дойде някой да ви иска пари, защото той го бил измислил пръв. Погледнете един прост сайт за online търговия колко патента нарушава. Не ви ли става малко страшно?

Време е за пример от живота. Преди няколко години работех в компания, която пишеше и поддържаше система за online резервации на самолетни билети, хотели и коли под наем. Системата която ползваха клиентите беше уеб базирана. Имаше малък проблем, че когато се изпратеше заявка за търсене на билет за дадена дестинация, търсенето отнемаше 20-30 секунди. Представете си 20-30 секунди да не се случва нищо във вашият браузер - тъпо нали?

Та аз като уеб програмистче (какъвто бачках тогава) трябваше да измисля нещо "да се случва". Помислих малко (10-15 мин) и решението бързо дойде. Още час и нещо и го бях имплементирал - дървено но работеше. Бях решил проблема елементарно - при натискане на бутона "Търси", изкачаше прозорец, в който имаше анимация с надпис "търся, моля почакайте" и въртяща се цветна лента. Когато след двайсетина секунди се отвореше страницата с резултатите, тя, тъй като знаеше името на прозореца с анимацията го затваряше. Ефективно, нещо като прогрес индикатор, който да отвлича вниманието на потребителя и подобрява неговият experience при ползването на сайта. С тази добавка хората бяха доволни, дори им се струваше, че системата работи по-бързо, защото не гледаха едни празен екран, а нещо шаваше, демек трудим се за вас в момента.

И тук започва да става интересно, седмица след като този "прогрес индикатор" беше на сайта, маркетинговият ни отдел получи писмо от някакъв американец, в което твърдеше, че той е собственик на патент, който ние нарушаваме. Писмото го препратиха на мен и веднага ме попитаха, какво съм правил? Потърсих аз патента, който "нарушаваме" и се оказа, че той покрива "метод за показване на информация между зареждане на две интернет страници". Горе-долу това, което аз бях направил. В случая тъй като мениджърите на компанията, не обърнаха внимание на писмото (по мой съвет), а досадника явно реши, че сме малки риби, не се стигна до съд за да ни накара да платим.

Ето такива неща се патентоват. Десет минутни идеи с половин часова имплементация. Сигурен съм, че патентоването му е отнело много повече време от "измислянето".

В Европейският съюз се опитват да хармонизират законодателството си с американското по отношение на т.н. софтуерни патенти. Но тук щяло да бъде по-добре. Нямало да могат да се патентоват тривиални неща. А на въпросите - кой решава кое е тривиално и какво правим с вече приетите патенти за тривиални неща с Щатите, който ще почнат да важат и в Европа, се отговаря с тишина. Патентоването на идеи, алгоритми и бизнес методи ще постави една цяла индустрия (софтуерната) под риска винаги да си настъпил някой по пръстите. Всяка една нетривиална програма нарушава нечии патент. По-лошо нарушава десет патента. Искате ли да живеете в бъдеще, където за да имплементираш СОБСТВЕНИТЕ СИ ИДЕИ, трябва да плащаш на някоя корпорация? Това демократично ли е и най-важното с какво това ще помогне на напредъка?

Замислете се кои са поддръжниците на т.н. софтуерни патенти! Това са големи компании с много патенти в арсенала си, как мислите че ще ги използват освен да задушават конкуренцията.

Индустрия изложена на риск (ако някой документа ще го черпя много!) - текста е написан през далечната 1994 и описва много ясно проблема с т.н. "софтуерни патенти", защо софтуера е различен и защо е лоша идея да се патентоват идеи, като цяло. Моля, прочетете го и направете мислена връзка със сегашното положение.

Няколко адреса, който преди време събрах за писане на евентуална дипломна работа.

Ако си мислите "ама аз съм потребител, не програмист, какво ме интересува?", помислете отново. Ако разработчика на всеки продукт трябва да плаща патентна такса, върху кой мислите ще пренесе тези разходи? Съвсем отделен е въпроса, какво ще стане със свободният софтуер и дали няма да стане незаконен, когато авторът му просто не може да плати нечия патентна такса.

Ето затова най-отдолу на страницата ми стои банера "Без софтуерни патенти". Надявам се този документ да отвори очите на заблудените личности, които смятат, че софтуерните патенти са добра идея.

Прочете "некои съображения" от хора в бизнеса и какво те мислят, че ще им донесат софтуерните патенти.

No e-patents

[ Коментари: 10 ]
Коментари

Много си прав за патентите, за съжаление от М$ и другите големи корпорации не четат тази страница за да видят банера. Плюс това не вярвам точно те да се трогнат много от това, тъй като самите те са регистрирали над хиляда патента, кой от кой по-тъпи и безсмислени.

Написа Красимир Казаков на 10-Mar-2005 12:54


Аз тях, че няма да ги трогна ми е ясно. Искам на обикновенни хора да им стане ясно какви са опасностите. Между другото MS нямат много патенти в момента.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 10-Mar-2005 12:59


Хм, според тази статия, са хиляди:
http://www.oreillynet.com/pub/a/network/2005/03/08/softwarepatents.html

А тук са описани:
http://swpat.ffii.org/gasnu/microsoft/index.en.html

Не съм ги броил, но наистина са много :)

Написа Красимир Казаков на 10-Mar-2005 13:23


Някой случайно да знае дали "Hello, world!" е патентовано? :)

Написа Н.Пепелишев на 10-Mar-2005 14:46


От тези патенти само може човек да загуби това е жалката истина. Напално подкрепям идеата не на софтуерните патенти жоре!

Написа петър на 10-Mar-2005 16:08


Бързо! Да патентоваме кирилицата!
;-)

Написа Митко на 10-Mar-2005 21:27


Още един момент около патентите - даже и да си малка фирма и да имаш патент, не те топли, понеже докато осъдиш някой да ти плати, ще те разорят 4 пъти. Така че на всички ни е ясно на кой са полезни патентите :)
п.с. discussion@fsa-bg.org е листата за обсъждане на демонстрацията, да спамна и тук - желаещите да се обадят, можете поне с носенето на ковчезите да помагате :)

Написа Васил Колев (www) на 10-Mar-2005 21:51


Ейй, докато пишех мнението си за патентите в моя блог преди малко, си мислех, че сигурно някой е писал нещо подобно преди мен, но още не бях прочела този твой пост. Описаната от мен ситуация "фалит на малка фирма заради използване на нещо елементарно, което се оказва патентовано" беше хипотетична и не ми се вярваше, че може да се случи скоро, а се оказва, че подобни неща вече се случват! Добре, че при теб е било с happy end и дано не урочасам някого с тези мои писания. ;/

Написа Силвина Георгиева (www) на 12-Mar-2005 00:15


Жоро пропускаш нещо. И то е най-най-опасното!!!

Евалата на Васил Колев, че го спомена в коментарът си, но трябва да се гледа на първо място. Става дума за следното нещо - ти си фирма, измисляш патент и го патентоваш - супер! Умен съм бил, сетил съм се. Кеф и радост за комсумолът. Обаче се случват две неща - 1ви вариант - никой не ти полва патента защото е адски тъп. И 2-ри - патента ти наистна изтрепва рибата, или поне така изглежда. Та. ВЪПРОСЪТ Е: Какво си мислите, ще предприемат големите играчи на софтуерният пазар? (Маикросуфт и компания) - Необезпокоявано ще си крадат. Ще си имплементват твоя патент и не само че няма да те питат, но и ще ти го хардкопнат от патенната декларация (за по-лесно) :->. Случаят е ясен - фирма с по-малко от 1/2 милиард капитал не може да си позволи да води дело срещу горните гиганти :) (пс. не просто фирма, не просто държа, а EU не си позволява да съди Маикросуфта).

Вижде неголямата, но бъкана с примери , история на ИТ индустрията ни. :D.
Ха със здраве {и какво беше за след 50г.?} :)

Написа Митьо (www) на 13-Mar-2005 15:53


Ми да, само че трябва да се прегледа малко по-подробно българското патентно законодателство, според което, дори някой да си е патентовал изобретението в ЕУ, ако в определен срок - мисля че 2 месеца - не е предоставил цялото инфо за патента в българското патентно ведомство, преведено на български език, то този патент не важи за България. С примера ти за електроння магазин, ако го ползват в еу или сащ, нарушил си патентите, но ако го ползват в бг примерно, не си нарушил нищо.

Написа Жоро на 30-Apr-2008 10:52