< HomePage | Снимки
<- Сряда, 24 Август 2011 | Начална страница | Петък, 30 Септември 2011 ->
Петък, 16 Септември 2011

От много време се каня да публикувам няколко неща, който ползвам за вътрешна употреба под свободен лиценз. Досега ме спираше основно мързел, но след като го надвих, резултатът вече е налице.

libfuncs е библиотека с разнообразни функции, които съм ползвал често и просто съм събрал на едно място. libTSfuncs пък е библиотека за работа с MPEG PSI. Има парсери и генератори за PAT/CAT/NIT/SDT/EIT/PMT/private sections/EMM/ECM и т.н. Реално има няколко подобни на нея, но никоя не е под MIT лиценз. Библиотеките сами по себе си не особено интересни, защото са просто инфраструктура. И двете са пуснати под MIT лиценз

Много по-интересни са двете програми - tsdecrypt и mptsd. Интересни са с това, че трудно се намира еквивалент на това, което правят като свободен софтуер. Двете програми са пуснати под GPLv2.

tsdecrypt е програма, която чете кодиран mpeg транспортен стрийм и след като получи code word от OSCAM (или друг CAM сървър, който поддържа camd35tcp/cs387x протокол), разкодира стрийма. Реално без нея дори и да имате работещ OSCAM, трудно ще си пуснете n на брой канала, които да се разкодират постоянно, за да имате достъп до тях.

Комбинацията от dvblast + tsdecrypt + oscam ви осигурява много евтина приемаща станция (сателитна или кабелна), като единственото, което ви трябва са няколко DVB-S/C карти и една абонаментна (smart) карта. Горната комбинация в момента ми осигурява декодирането на десетки транспондери, които иначе биха ми стрували доста пари на транспондер за приемници, CAM модули и т.н.

mptsd е нещото, с което след като сте си осигурили сигнал върху IP можете да обените различните канали в транспондери и с помощта на хардуерен модулатор като Dektec DTE-3114 да изградите собствена кабелна мрежа в която се излъчва цифрова (DVB-C) телевизия. mptsd дори в момента работи в production на няколко места из България.

Гореспоменатите софтуери са качени и ще се разработват в http://github.com/gfto/ като се надявам да са полезни и за други освен за мен.

[ Коментари: 5 ]
Коментари

Въпреки, че лично нямам за какво да ги ползвам, изказвам искрената си благодарност и подкрепа за публикуането им. Вярвам биха били от полза на много техничари. Успех! И само нагоре :)

Написа Георги Александров на 16-Sep-2011 15:21


Ей, много Георги Александровци стАнахме ... тц, тц.

Написа teh на 16-Sep-2011 15:40


Бях приятно изненадан, когато получих тази страница. Не знаех че има хора в България (които не познавам), които така сериозно са задълбали в MPEG и DVB стандартите. Поздравления за шеринга.

Написа Цвятко Джонгов (www) на 16-Sep-2011 17:41


Връзката към libfuncs може би е http://georgi.unixsol.org/programs/libfuncs/, а не http://georgi.unixsol.org/programs/libtsfuncs/

Написа Филип Петров (www) на 20-Sep-2011 19:58


Мерси, ще го поправя.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 20-Sep-2011 21:04