< HomePage | Снимки
<- Четвъртък, 5 Февруари 2009 | Начална страница | Събота, 7 Февруари 2009 ->
Петък, 6 Февруари 2009

Разглезил съм се с това ползване на свободен софтуер. Имаш проблем, гледаш кода, оправяш, добавяш и си шест. С нещо не можеш да се справиш? Питаш в пощенския списък, често ти отговаря директно човека, който е писал програмата и е горд с това. Изобщо свършваш си работа и си спестяваш доста скубане на коси и псуване по неизвестен адрес (ако ще псувам поне да знам кой го отнася)!

Контрастът с другия модел дето всичко е тайно и ти хвърлят едни ugly binary-та е огромен. Ето днес след месеци чакане най-накрая получих една кирлива документация, без която ми идеше да си изям топките от яд и вместо да си върша работата, мислех какви ли не глупости, само и само да заобикалям проблеми, които изобщо не трябва да има!

Отварям си сутринта пощата и о, чудо! Петнайсет странички докуменация и ново ugly binary, в което неизвестно какво е пипнато но някои проблеми, за които сме съобщили вече ги няма. Хем съм доволен, хем ми е тъжно, защото сега започва същият процес по измъкване на следващото зрънце информация. Няма нищо по гадно от това да имаш знанията и уменията и да не можеш да си свършиш работа. Бахти ще им подаря труда си на онези с ugly binary-тата само и само да ме оставят да си направя каквото ми трябва. Да ме оставят "насаме" с кода и документацията за няколко дни. После написаното от мен да го правят какво искат, ако могат милиони да изкарат с ценното IP, бахти!

А колко ли още такива като мен си скубят косите и борят същите проблеми, заради nda или друга подобна дивотия?

[ Коментари: 1 ]
Коментари

:) Много хора се борим с такива неща от време на време. То за това има strace, ltrace, gdb и objdump... Единственото, което не съм правил до момента е да пипна дизасемблирания код и да го компилирам обратно, ама и за това има време :)
(на теб това сигурно ще ти е и по-лесно :) )

А и това ще е до момента, докато някой напише нещо, което да може да върши същата работа, или просто допише липсващото парче от пъзела за сглабяне на подобна система.

p.s. сложи една функционалност да праща mail до коментиралите даден post при нов коментар, че иначе трудно се следи дискусията

Написа Васил Колев (www) на 11-Feb-2009 08:46