< HomePage | Снимки
<- Сряда, 1 Октомври 2008 | Начална страница | Петък, 3 Октомври 2008 ->
Четвъртък, 2 Октомври 2008

Няколко пъти ми се случва да паркирам около офиса на синя зона. Плаща се със sms, а от време на време се намират и места за спиране. Горе-долу става. Обаче има ограничение за паркиране от два часа, а аз редовно се замотавам и не ми стигат.

Когато изпусна времето, дори знаейки че е платено, отивайки към колата сърцето ми е свито в очакване да намеря закачена омразна жълта скоба на гумата. Когато такова очакване се комбинира със забравяне къде точно си спрял (и надвисналата опасност от ядящия коли паяк) се получава моментно вдигане на адреналина. Подобни вълнения могат да бъдат практикувани като съвременен спорт, който натоварва сърцето и калява нервната система.

Нищо не може да се сравни с чувството пораждащо се у вас, когато в далечината забележите нещо да се жълтее около гумите на колата ви, а и може да не сте сигурен изобщо виждате ли колата там където сте я оставили.

Дали скобата е сложена на вас или на спрелия пред вас трудно се забелязва без да се приближите, но докато се стигне до там можете наум да разиграете няколко сценария свързани с обаждане по телефона, чакане, плащане на глоба или обаждане по телефона, ходене до паркинга на паяците и пак плащане на глоба. А тъкмо сте тръгнали на важна среща в другия край на града.

Досега не са ми вдигали колата и винаги съм се чудел ако ми я вдигнат как ще разбера къде е? По-вероятно е да си помисля, че е открадната, което си е стрес както и да го погледнеш. Тоест скобата е за предпочитане.

Така де, ако можете да си изберете дали да ви фраснат един по мутрата или да ви ритнат в топките, кое бихте избрали?

В градската джунгла възможността за наказание дебне отвсякъде горкия човек влязъл с колата в центъра и имал неблагоразумието да паркира. Този път наказанието ми се размина, докога ли.

[ Коментари: 10 ]
Коментари

Не си прав да страдаш :)
Ограничението от 2 часа не важи при плащане със SMS. Тъй като изпращайки SMS, ти казваш само "аз съм някъде в синята зона", а не конкретно "Аз съм на "Паренсов" в следващите 2 часа". При това напомнянето идва на всеки час. Т.е. може да пращаш SMS толкова пъти, колкото ти е нужно. Проверяващите не са като в Америка (да ме прощават местните патриоти), които могат да направят снимка на колата ти и след два часа да видят дали си на същото място. Те само гледат има ли го номера в базата данни за платилите със SMS. Иначе аз осъдих навремето "Паркинги и гаражи" за това, че ми бяха вдигнали колата именно поради стреса, който получих. Драсни ми електронна поща, за да ти обясня как става съденето. Лесно е.

Написа Вени Марковски (www) на 05-Oct-2008 05:36


Карането на кола из центъра и търсенето на място къде да я оставиш там е наказанието ти за това,...че караш кола из центъра и се опитваш да паркираш там. И най-вероятно по-често си сам в колата.

Написа слави (www) на 05-Oct-2008 07:25


Когато настане спор за коли (да си караш сам джипката, да замърсяваш природата и т.н.) много ме дразнят аматьорите пешеходци :) Само чакам да хвана някой да ми лепи от онея глупавите лепенки по колата...

Написа евелин на 05-Oct-2008 07:57


Аз редовно си нося една лепенка в себе си :) Лошото е, че 50 за един ден можеш да ги налепиш без проблем особено около университета в Русе.

Относно въпроса на Жоро - само не топките, че там би следвало да боли много.

Написа krassyo (www) на 05-Oct-2008 08:12


Бронирай я и паяка няма да може да я вдига.

Написа Георги (www) на 05-Oct-2008 08:43


Не е чак толкова голям стреса със скобите. Слагали са ми два пъти и момчетата, които ги закачат, и двата пъти пристигнаха за 5-6 минути. Единия път дори ми казаха, че ако имам още работа по центъра, мога да си я оставя с ботуша, все същата глоба се плаща накрая :)

Написа Anton (www) на 05-Oct-2008 11:53


Ако ти вдигнат колата се обаждаш на телефона написан по знаците за синя зона и ти казват къде е колата. Обикновено някъде ужасно далеч от мястото на вдигане.

Още по-голям шок е ако са ти вдигнали колата и на същото място е спряла същия модел, стигаш до нея и .... не е твоята!

И да внимаваш с местата за инвалиди, защото ги маркират със знак скрит в дърво понякога. Без маркировка на асфалта.

Написа Георги Павлов (www) на 06-Oct-2008 04:49


Звъниш на 166 и си казваш рег. номер за да ти кажат дали е на принудителен паркинг -- обикновено на театър София ги карат от центъра. Там като отидеш не се развихряй много на КАТ-аджийката като ти пише акта, щото си под видеонаблюдение :-)) Точки не взимат, освен ако не си направил нарушение -- спрял си пред посолство, в посока обратна на движението или на ъгъл (под 2м от кръстовище), върху пешеходна пътека, на тротоар на по-малко от 2м от фасадата.

Написа wqw на 06-Oct-2008 10:00


Нямаш проблем с времето при SMS паркирането. Системата работи "безупречно" (поне в core частта си) :)

Написа Ники Недялков (www) на 06-Oct-2008 21:36


Аз не се съмнявам, няколкото пъти когато съм я ползвал не ме е предавала :-)) Но притеснението винаги си го има.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 06-Oct-2008 21:51