< HomePage | Снимки
<- Неделя, 27 Юли 2008 | Начална страница | Вторник, 29 Юли 2008 ->
Понеделник, 28 Юли 2008

Тъй като никой не прояви интерес към повредените факс и малък ups, просто ги изхвърлих. Да ме прощават еколозите! За да поправя тази вреда няма да дишам 30 секунди и ще се постарая за един ден да изпускам по-малко газове.

[ Коментари: 14 ]
Коментари

Правилният израз, който трябва да употребиш е "Да ме прощават децата и внуците ми." Майната им на еколозите. Те поне все още има какво да опазват. С подобно отношение тип "Ба ша ти са заниаам с глупости" от хора като тебе, рано или късно и това ще се промени.
Няма да ти кажа какъв яд ме хваща, като заведа детето си в планината и видим "осрана" с всевъзможни боклуци полянка. Мда... осрана е от същия тип "гъзари", за които 10 минутното отиване до специализирания контейнер или сервиз е баси загубата на време и накърняване на достойнстовото.

Не съм върл еколог, но безотговорността ме дразни.

Peace!

Написа DalaiLamer на 30-Jul-2008 13:06


Децата ще се оправят и сами, както ние сме се оправяли. Какво общо има тук планината, дай да не си говорим глупости за "ниските заплати" и световната конспирация. Де ги тия "специализирани" контейнери ако мога да попитам?

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 30-Jul-2008 13:59


Оцветени са в синьо, жълто и зелено. Говорим за градските условия. От планината боклука се носи обратно по пътя по който е дошъл.
UPS-a и факса можеше да върнеш в някой сервиз, където поправят такива неща. Със сигурност там ги и приемат за рециклиране, щото тва UPS-a си е токсичен отпадък.

А това, че на Времето тотално му се е*а мамата, и е съвсем различно от това, което си спомням като малък, сигурно пак е "световна конспирация".

Дай да не говорим глупости.

Написа DalaiLamer на 30-Jul-2008 14:33


Времето си е нормално, не се шашкай.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 30-Jul-2008 14:55


И аз преди време се чудех какво да правя със стари/повредени джаджи. Попитах и ми отговориха :) Първо, можеш да я върнеш на продавача. Второ, можеш да я закараш в Технополис, Техномаркет или който и да е по-голям магазин за електроника, които са длъжни да приемат всякаква техника по закон. Трето, може да се сържеш с Екобултех (www.ecobultex.com). Ако боклуците са компютърни -- може и Итема ПГ (www.itema-pg.com) да потърсиш. Мисля, че имаше и други изкупвачи, но съм ги забравила, използвах само Технополис, че са ми най-близо.

OT: Без html, a? :)

Написа Антония (www) на 30-Jul-2008 15:22


представям си как ще ме изгледат тия в Технополис, ако им закарам старото ми 8086 :) сигурно няма да посмеят да спорят с мене щото съм очевидно луд и ще го хвърлят в кофите зад магазина :)

@Антония и какво стана като отиде в Технополис?

Написа dark на 30-Jul-2008 19:32


Ще стане/станало е същото каквото и при Жоро, но без да го публикуват в блог.
В България няма рециклираща фирма, способна да рециклира остаряли UPS (не е токсичен той, а киселината в акумулатора му) и Факсове. В общия случай - техниката завършва "живота" си в контейнерите зад магазините.

"Длъжни по закон" - дрън-дрън-дрън - точно така казват тея дето Ви слушат. Вземат боклука Ви и като си заминете - баммм в контейнера... И НЕ СЕ ХВАЛЯТ В БЛОГ-а си :)

Написа SimonP (www) на 30-Jul-2008 22:36


До dark:
Е да ще го изхвърлят, но ти няма да го видиш с очите си така че ще си спокоен и съвестта ти ще е чиста ... още едно спасено дръвче - ура, ура, ура!

Написа ceci_ на 30-Jul-2008 22:38


@ceci: не се хваля бре ;) виж че даже си посипвам главата и правя нещо за природата след това ми варварско действие да си изхвърля боклука. Колко от вас са се стискали цял ден, да не изпускат газове, а? `Наиш колко е гадно...

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 30-Jul-2008 23:23


Да, има възможност организациите, които се занимават с преработката на стара техника, да не си вършат работата добре. Но! Значително по-голяма е възможността да си изпълняват задълженията съвестно. Тогава?

Нищо не ви коства да сте изправни и да спазвате правилата.

Написа Антония (www) на 31-Jul-2008 08:43


@Антония: Добре е да си идеалист. Лошото е, че много идеалисти се навъдиха, дето нищо не правят освен да сеят идеали. Както по-горе казах - няма такива фирми, които да преработят стара техника.
В офиса съм затънал с над 50 стари компютърни захранвания, китайски. Все още не съм ги изхвърлил защото не искам да ЦАПАМ околната среда и за разлика от Жоро ще трябва да се стискам поне месец, ако ги засиля в контейнера. За това, някой ден в който никой не мре за мен - ще седна, ще ги разглобя и ще закарам поединично чаркалата в различните депа за отпадъци.

Написа SimonP (www) на 31-Jul-2008 09:54


Аз съм правил опит да предам стара батерия за мобилен телефон в магазина от където си купувах нова.
В общи линии двамата продавачи ме погледнаха доста странно:

Аз: Добре, ще купя тази батерия. (Вадя старата от телефона и я оставям на тезгяха). А тази е за вас.
Те: Ъм, а на нас за какво ни е?
Аз: Ми не знам, или за унищожаване, или за рециклиране (ако такива батерии могат да се рециклират). Поне на упътването на телефоните пише че старите батерии се предават в магазини където се продават нови (или поне в нормалните държави е така)
Те: Ъм, ма ние нямаме такава практика.
Аз: Ами добре, тогава няма да ви я оставям, ще я изхвърля в контейнера отвън, макар че по закон май е забранено.
Те: Ама нали няма да се оплачете незнамсикъде?
Аз: За какво ми е да се оплаквам?
Те: Ами ние не сме наясно как стои въпросът, но щом казвате че по закон е така.
Аз: И аз не съм сигурен, просто имам някакви такива спомени. Довиждане.

Написа Метин на 31-Jul-2008 11:05


Купих си 4 батерии за джобното фенерче. Продавачката протегна ръка, за да и дам старите. Взе ги и ги хвърли в специално предназначено за целта кошче, където имаше още доста и различни видове. Дали после няма да ги метне в общия кош, нямам идея, но поне пред мен се показа примерна. В магазина под мен също има такова кошче, но не съм питал какво ги правят. :-)

Написа Коко на 31-Jul-2008 12:56


В крайна сметка където и да ги хвърлиш, ще отидат я ламарините им за вторични я ще се мъчат да ги продадат някаде циганите. После малки китайчета/африканчета ще им изчоплят платките да ги продадат за рециклиране ...

Написа Владо на 31-Jul-2008 18:55