< HomePage | Снимки
<- Понеделник, 12 Май 2008 | Начална страница | Сряда, 14 Май 2008 ->
Вторник, 13 Май 2008

Извадка от удостоверение получено от НАП. Някой го е примързяло да сложи един if (!xxx) някъде.

Удостоверение от НАП

[ Коментари: 8 ]
Коментари

или isnull(dfdf,'ба ли му мамата кой')

Написа voxy (www) на 14-May-2008 23:26


Ако трябва да спазваме sql стандарта - coalesce(blah,'muah');

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 14-May-2008 23:44


...или това, за което говориш изобщо не е понятно на developer-а :-D

Поздрави

Написа Peter Kamenov (www) на 15-May-2008 06:24


Ха ха , тия са уникални тъпаци !!!! Трябва да питам мама като и дадат такава бележка ко значи тва !!! :) А пък ако и на Георги са го дали са улучили човека :) Бравос !!! :)

Написа nicknames (www) на 16-May-2008 06:46


Чудя се докога в БГ всеки разбира от всичко? Сигурен съм , че нито един от тия дето е дал мнения за NULL-а, въобще дори и идея си няма за какво става дума, камо ли да го коментира. Във всеки софтуер има бъгове, и голяма част от тях при сложни системи е от самите данни, а не от липсата или наличието на IF... Хайде нека някой да коментира колко NULL-ситуации има в софтуер като Windows? Хиляди са, особено маркираните с "Application Error..." и че еди кой си модул е достъпил "неправилен" адрес от паметта. И накрая: от бъг от подобен вид никоя система не е застрахована, и всеки който го твърди или си няма понятие от теория, или никога не е писал нещо повече от 2 джама с 3 бутона. Успех.

Написа someone на 16-May-2008 09:18


someone: А ти що се срамуваш да си кажеш името бе???
И в конкретния случай не става дума за софтуер от ранга на Windows (операционна система), а за управление на база данни, която има ТВЪРДИ полета, а не полета, които днес са нещо, а утре нищо. Спокойно е можело да се вкара проверка за празно поле и ако е такава да няма "Да послужи пред 0000 :)"... И да, анонимний срамежливецо - трудно се пише приложен софтуер, още по-трудно е да се направи бъгфикс, но най-трудно е да се направи errorhandler, който да е кадърен. Ама когато се знае, че дадено поле може да съдържа Nu11 - спокойно се слага if nu11 .. еди си кво си според езика...

Написа SimonP на 16-May-2008 15:04


Нямах намерение да пиша реплика на по-горното, но явно ще трябва. Нека господина SimonP (което като име е много не-анонимно) да му разясня наколко факта, които на него явно въобще не са му ясни: 1. Системата на НАП е единсвеният до момента държавен проект в България, който изобщо е бил реализиран до такова ниво и е работещ - друг софтуерен проект със сложността на този просто няма. 2. Сравнението с Windows беше само примерно - едното е операционна система с милиони потребители; докато системата на НАП е специализирана в рамките на страната. По отношение на обхвата на едното и другото също няма никаква база за сравнение. Единсвеното сравнение , което си позволих беше за това с бъговете, провокиран от дилетанския "анализ" за IF...Error handlers и прочие. Другото което ми направи впечатление, е че господина смесва понятия като стоиност на поле и формат на поле - което говори само , че може би си губя времето да отговарям на непрофесионални изказвания. Най-малкото защото въображаемото поле ако е например varchar2(50) колко и кои са валидните стоиности, или колко ще са if nu11... проверките? Няма да го коментирам... И още нещо - определено нямам нищо общо с бъга, но ако някой може да гарантира че има софтуер без бъгове, нека да заложи 1 евро за първия наличен бъг и да увеличава залога с по 1 евро за всеки следващ - господина би ли заложил така и парите си за "безгрешния" софтуер, който той има някъде в мечтите си? Между впрочем мнения от хора които никога не са реализирали големи системи наистина няма откъде да знаят за това , че error hadler-a всеки програмист без опит дори ще го напише за 2 мин., проблема "колега" е в данните, живите данни. Успех.

Написа someone на 17-May-2008 11:42


someone: ами реши си проблема с незнайните стойности и типове като спреш да се занимаваш с писане на бъгав софтуер и започнеш да пишеш стойностен такъв. това, че дадената група програмисти не са мислили за употребата на софтуера и за това, че входно-изходната им база данни със съпоставки от ЖИВИ данни е била бъгава не е мой и на Георги проблем. НИКОГА не съм казвал, че има перфектен софтуер, а казах, че след като е открита грешката е можело да бъде фиксната... и понеже си силно открехнат и много се засягаш (явно само бъгав софтуер пишеш) кажи ми моля те защо на хартия трябва да пише Нулл??? МММ? Или аз съм длъжен да знам, че е правено на компир с изцяло държавносубсидиран и бъгав софт? Или не си наясно и какво стана за едни сериозни цифри с детските градини в София?

П.П. Изцяло като данъкоплатец съм си платил правото да критикувам писачите на некадърен софтуер финансиран отчасти и от моя милост.

Написа SimonP на 20-May-2008 19:13