< HomePage | Снимки
<- Вторник, 12 Февруари 2008 | Начална страница | Четвъртък, 14 Февруари 2008 ->
Сряда, 13 Февруари 2008

Няколко пъти съм хващал по Discovery сериал за хора, които физически преместват къщите си, но никога не се бях заглеждал внимателно.

Днес същия сериал го даваха по NGC. Успях да изгледам цяла серия и пак не вярвам на очите си. Това с местенето на къщи би трябвало да е възможно само в щатите. Опитвам се да си представя как къщата на село идват, товарят я на ремарке и я преместват на 20 километра, но просто не може да ми го побере главата. Нито пътищата са подходящи, нито пък къщата е проста дървена постройка.

Ако някога има подобно местене в България бих пътувал до там дори и да е далече, само и само да видя как някой ще извърши подобно чудо.

[ Коментари: 4 ]
Коментари

Абе местят и масивни постройки, но сега не мога да открия информация. Но съм гледал някакво филмче как местеха масивни, исторически сгради. Мисля, че и за Русия бях гледал нещо подобно.

А за нашенска къща с 2 метра основи, няма смисъл. Че местенето ще ти струва колкото да построиш нова. :)

Написа Илиев на 14-Feb-2008 07:24


Американските къщи са дървени - правят се от нещо като дървени панели и са по-леки. А и нямат вкопани основи като нашите. Да се премести една българска селска къща би било по-скъпо от това да се прострои нова :-)

Иначе, виж тук за най-тежката сграда, местена на колела: http://en.wikipedia.org/wiki/Church_of_the_Annunciation_of_the_Virgin_Mary_%28Most%29#Transport_of_the_building - през 60-те години комунистите в Чехословакия разрушават целия исторически център на град Мост за да изкопаят въглищата под него, но решават да спасят църквата от 16-и век. Местенето трае 7 години.

Написа пламен (www) на 14-Feb-2008 08:56


Още преди много години, когато Русия беше СССР бяха поразметили някак си много големи сгради.
Как го правят не знам, изглежда тряба да са направени изкопите и всички водопроводи и кабели.

Най-интересното - хвалеха се, че по време на преместването работата в сградите въобще не е спирала (!?!?)

Написа Божо на 16-Feb-2008 07:54


@Божо: еее това направо като виц :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 16-Feb-2008 12:10