< HomePage | Снимки
<- Неделя, 23 Юли 2006 | Начална страница | Вторник, 25 Юли 2006 ->
Понеделник, 24 Юли 2006

Заповядайте в Българска народна библиотека. Образовайте се, четете и се докоснете до класиците.

В момента колекцията от текстовете не е голяма, но според създателите на сайта постепенно ще бъде попълнена с най-доброто от българската и световната класика. Всички задължителни произведения, които се изучават, и които всеки би трябвало да прочете ще бъдат налични.

Чети на воля

[ Коментари: 23 ]
Коментари

Супер. Банера на народната библиотека е написан на щльокавица :D

Написа Георги Петров (www) на 24-Jul-2006 11:00


Е, сети се къде е закачката и кой не може да чете, та го призовават :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 24-Jul-2006 11:06


От известно време следя историята с безобразията на бизнесмените от "Труд". Много приказки се изприказваха, но "Народната Библиотека" е нещото, което трябваше да се направи.

Ще споделя една любима моя фраза, изказана от небезизвестен български автор в произведението му "Мъжки времена":

"Едно е да искаш, второ е да можеш, а трето и четвърто е да го направиш."

Е, научили сте се да броите до 4 :). Никак не е малко...! Другите не могат :)

С удоволствие, при първа възможност, ще ви изпратя цялата си колекция от текстове.

Написа Пламен Желязов на 24-Jul-2006 11:40


Поздрави, Жоро, добре е станало! Много е приятен сайтът, смятам и аз да чета там. Ще преровя нещата си и ако имам нещо, ще го пратя... но е малко вероятно да е останало нещо. Все пак ако намеря нещо в мрежата, ще проверявам веднага дали го има и ако го няма, ще го пращам :)

Написа Ясен Праматаров (www) на 24-Jul-2006 14:20


Когато питах по какво ще се различава от www.slovo.bg, Георги каза:
"Ще се различава по начина на направа, слово.бг не е лесен и удобен за ползване сайт (според мен). А иначе съдържанието ще се препокрива в голямата си част, нови класици няма да измисляме :)"

Сега, като го гледам на живо, мога да кажа, че по отношение на начина на направа сайта е твърде посредствен в сравнение с www.slovo.bg. Все едно го е правил студент първа година в нереномиран провинциален университет.
Да не говорим за нещата, които липсват - форума, новините, книжарницата, но нали за всеки влак си има пътници?

Написа Антон Попов на 24-Jul-2006 18:14


Браво, най-после.

Написа cybercrackerbg (www) на 24-Jul-2006 18:38


Е вярно, библиотеката няма банер на BGLesbian, не привлича с невероятни и модерни флаш анимации, не продава mp3 и картинки за телефони, но има чара на една библиотека - простичко устроена, подредена, приветлива - съвсем по мой вкус.
Браво!

п.с.Има нещо Wiki в библиотеката.

Написа Кирил на 24-Jul-2006 18:39


А, и Жоро, не се влияй от евтини сравнения с пишман-библиофили! Най-добре си се развива такъв проект без сравнения. Пък нека slovo.bg и други се ядосват, че не са направили такова нещо.
Може би най-ценното на проекта ти е, че не разчиташ на него за насъщния. Но дори и дотам да се опре, пак ще е по-добре от разните измислени сайтчета с книги в родния нет.

Написа Ясен Праматаров (www) на 24-Jul-2006 19:00


БРАВО !!!

Написа yovko (www) на 24-Jul-2006 19:21


@Антон: Ако студентите първа година правят подобни сайтове, лично аз ще ги почерпя, защото е нужно да се правят повече качествено написани сайтове.

Тези "рубрики" на Slovo.bg (много уважаван от мен сайт), които си споменал едва ли някога ще ги намериш в Народната библиотека. Книжарницата няма да има, защото в тази библиотека нищо не се продава. Форум е излишен, защото няма кой знае какво за обсъждане, а за новини си има страница "Какво ново", новините са там :)

Ако за теб сайта е посредствен, предполагам че авторите с удоволствие ще чуят предложенията ти за подобрение. Спокойно можеш да ги напишеш тук като коментар.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 24-Jul-2006 20:22


Поздравления за библиотеката - да расте, но да не старее. :)

А сравненията със slovo.bg са меко казано странни. Винаги ли трябва "да си ги мерим"? Толкова ли е важно някой да е "по-по-най"? Не може ли просто да се порадваме, че се е появило нещо хубаво, без да търсим под вола теле?

Написа Георги на 24-Jul-2006 20:51


@Георги Чорбаджийски

Окей, ето предложенията ми:
1. Ако една от целите е била сайта да се ползва лесно от незрящи хора, то е можело той да се раздели на два потока още в началната страница и да се изведе отделен линк за незрящи. В този вариант сайта да е максимално опростен, както е сега, или дори още повече.

2. В другия вариант би било добре да се поработи повечко. Това, което веднага бие на очи, е липсата на всякаква биографична информация за авторите. Ще дам произволен пример с това тук: http://narodnabiblioteka.info/index.php/authors/Dzhonatan_Suift
Това, което човек вижда, е страничка, широка 10 сантиметра с име на писател и един роман.
По какви причини не е предвидено към всеки автор да има раздел с биографична информация, бележки, критики на литературни критици ако щете и т.н.? Да не говорим, че поне от кумова срама можеше към името на автора да се предложи линк към информацията за него в българската Уикипедия (http://bg.wikipedia.org/wiki/Джонатан_Суифт), или към друг източник.

3. Трябваше ли линковете към авторите да бъдат техните имена, написани на шльокавица? Или, казвате, то това не се вижда?

4. Как се чете един роман, от 500 страници, сложен в един единствен огромен текстов файл, например - "Под игото"? Правилно - много трудно. Окей, нека да има и такъв вариант, но такова произведение можеше да е разделено и на отделни глави, така че в процес на четенето човек лесно да продължи от там, докъдето е стигнал, вместо да прелиства 50-100 екрана надолу.
Освен това, очевидно е, че двата линка с различна кодировка за хора работещи с нормален браузър и операционна система, каквито са 99,9% от хората, ползващи компютри, водят до едно и също съдържание и единият е напълно безполезен.

5. Липсва много полезен критерий за подреждане на авторите - "Периоди и автори", както е тук: http://www.slovo.bg/authors.php3

6. Линкът "виж всички произведения" (http://narodnabiblioteka.info/index.php/texts/all) можеше да не изпльоква всички произведения на една огромна страница и да кара нещастния потребител да съжалява, че е кликнал там, а вместо това да предлага страниране.
Впрочем същото се отнася и до страницата "Автори" (http://narodnabiblioteka.info/index.php/authors). Тя към момента показва 18 автора, също цопнати в една страница. Ами като станат, дай боже, двеста и осемнадесет?

7. Щеше да е чудесно, ако още на първата страница имаше линк за търсене - по автор, произведение или съдържание вътре в произведението.

Надявам се да приемете всичко по-горе като градивна критика и по никакъв друг начин :)

Написа Антон Попов на 25-Jul-2006 02:18


@Супер. Банера на народната библиотека е написан на щльокавица :D
@Написа Георги Петров (www) на 24-Jul-2006 14:00
********************************************

...абе от 3 дена се мъча да намеря ТОЗИ банер който бил на "шльокавица" ма нещо го невиждам... я ма светнете за кво точно иде реч ?... на всичкото отгоре си прегледах целия филтър в "adblock"-a за забранени картинки евентуално по-погрешка ако съм цъкнал на Георги на блога ама нейсе...

Явно съм прекалено тъп... :)

Написа Светозар Кьосев (www) на 25-Jul-2006 05:58


Уважаеми г-н Попов,
предполагам Георги ще се справи по-добре да отговори на градивната Ви критика, но исkам да отбележа някои неща по нея.

"Това, което веднага бие на очи, е липсата на всякаква биографична информация за авторите. Ще дам произволен пример с това тук: http://narodnabiblioteka.info/index.php/authors/Dzhonatan_Suift" - ами това е сайт библиотека, всеки може сам да си намери такава информация ако му притрябва. Липсата и не е недостатък, а по-скоро предимство.

"Как се чете един роман, от 500 страници, сложен в един единствен огромен текстов файл, например - "Под игото"? Правилно - много трудно." - това е съвсем невярно, доколкото има специализирани програми за четене и за Windows и за Linux (примерно Ice book Reader - http://www.ice-graphics.com/ICEReader/IndexE.html). Те ви движат текста, правят отметки и каквото още се сетите. Чистият текст за тях е идеален вариант и е въпрос на малко желение човек да си го направи както иска.

Та така с градивната критика...

Написа slackerbg на 25-Jul-2006 06:24


@Антон:

1. Не разбирам какво имаш предвид под два потока и защо трябва да има два начина (които трябва да се поддържат), за да се прави едно и също нещо, когато и в момента сайта е напълно използваем от слепи хора /тествано е и коментарите бяха повече от положителни/.

2. Съдържанието, тоест самите произведения са по-важни от разпиляването на усилия за събиране на биографична информация. Има си специализирани сайтове (коректно си споменал уикипедия, а дори и Словото), където има богата такава. Няма смисъл да се копира на още едно място само "за да го има и там". Пак поватарям най-важното са произведенията, сайтът няма за цел да става вся и всьо по отношение на авторите, тяхната биография, влечения, въжделения и т.н. Интересът е към класическите произведения, които те са създали, не към тяхната личност. Връзка към уикипедия лесно може да се добави и е вероятно да бъде направено, така ще се спести на читателя едно отделно търсене.

3. В случая изписването на имената на латиница е компромис, които според мен е приемлив, когато си представиш, че адресите ще се пращат по IM, по ел.поща и по какви ли не други начини. Един дълъг текстов низ на кирилица /за съжаление/, не е най-userfriendly и четимото нещо на света. Затова е решено подаваните параметри да са реализирани по начина, по който са реализирани. Повярвай ми, Google и другите търсачки ще заобичат сайта.

4. Както вече някой отбеляза има специализиран софтуер за четене, който помага в случая. По мое мнение всяко едно разделение, ще затрудни повече евентуалният читател, повече отколкото ще му помогне. Естествено ще има хора, които смятат точно обратното, но затова пък те могат да ползват Словото където нещата са разделени, което на мен пък ми пречи да се съсредоточа от постоянното кликане и прелистване /чета доста бързо/.

5. Полезният критерий е подреждането по азбучен ред. Всякакво друго според мен е изкуствено. Подреждането по периоди за един лайк (какъвто съм аз) означава, че намирането на автора в кой период е игра на познай правилната връзка. Зная, че погледнато с окото на професионалист подреждането по периоди, богатите биографични данни, връзките към критика и още неща, които предлага Словото (да речем) са ценни, но тук фокусът е върху произведенията и лесното им четене и намиране. Според ме по-просто от момента няма накъде ;) Винаги съм бил привърженик на принципа KISS и досега не ме е предавал. Дай шанс на сайта.

6. Когато избереш "всички произвдения" ако очакваш да видиш нещо друго освен връзки към "всички произведения" е нормално да ти се струва, че сайта не отговаря на очакванията ти :) А сега сериозно, има компресия на страниците и една такава със 800 реда не би трябвало да е проблем (размера е около 40Kb в момента). Пък и когато избереш произведения първо ти се предоставя търсачка точно, за да не чакаш зареждането на голямата страница. Твърдо съм против всякакви странирания и буквички от азбуката (30 кир+27 lat), защото пак се започва играта, познай къде е каквото ми трябва. В браузерите от още версия 1 има функция "търси в страницата". Връзката "всички" също е нужна за Google & Co. които няма да тръгнат на ползват формата за търсене.

7. За това ще се погрижи Google, както се грижи добре и за моя дневник. Ако ползваш основно търсачката, bookmark-ни си я.

Благодаря, за съветите, почти всички (и подобни) вече са били обсъждани и мнението на авторите на сайта е подобно на моето, което изразих по-горе.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 25-Jul-2006 07:42


@Светозар: може би не можеш да откриеш "банера", тъй като всъщност става дума за бутон :)

http://narodnabiblioteka.info/index.php/extra

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 25-Jul-2006 07:46


На мен пък сайта ми хареса. Лек е и се работи лесно с него. Не мисля, че трябва да се добавя или премахва някаква функционалност. Смятам, че в този си вид сайта ще успее. На проекта "Българска Народна Библиотека" пожелавам успешно развитие. На хората стоящи зад проекта искам да благодаря и да им пожелая най-вече добро здраве за да продължават да ни радват с такива проекти.

Написа abator (www) на 25-Jul-2006 08:33


Смятам, че на проекта са нужни повече хора, предоставящи литература и по-малко критици, били те градивни или не. Поздрави за начинанието и успех на авторите.

Написа Alex на 25-Jul-2006 09:47


Страхотен проект, страхотна работа. Всички ви дължим едно огромно благодаря, че отделяте от времето си за него. Сега остава дружно да "напълним" рафтовете с книги :)

Едно предложение - по-горе се заговори за софтуер за работа с е-книги, та в тая връзка - аз ползвам yBook от http://www.spacejock.com/yBook.html. Програмата освен, че е лека, чете сюрбюлюк различни формати, лесна за употреба и локализирана на български, ами има "интеграция" с проекта Гутенберг. Тоест - тегли каталога на Гутенберг от сайта им и ти дава възможност да си "ровиш" заглавията локално, а като си избереш книжле - тегли го и ти го зарежда... Предложението ми е - няма ли начин да се създаде подобен "каталог" и в нашата родна библиотечка - това би позволило да се интегрира в програми, сайтове, търсачки по други сайтове да се направят към библиотеката... Организацията на Гутенберг каталога е обяснена тук - http://www.gutenberg.org/dirs/1/GUTINDEX.ALL и тук - http://www.gutenberg.org/dirs/1/readme.txt ... Мисля, че не е много трудно едно Perl парче код да "обхожда" рафтовете и да генерира такъв каталог.

Ако предложението ви се хареса и се помисли за реализацията му - да помагаме с каквото можем и ние?!

Благодаря още веднъж за библиотеката!

Написа Йордан на 25-Jul-2006 10:00


Пак аз - към линковете на сайта не е лошо да добавите и линкове именно към софтуер за работа с е-книги... Хората ще го оценят - някои (както е видно и от дискусията тука) халхабер си нямат, че има такива сгодни инструментчета - направо "благинки" дето им викате...

Написа Йордан на 25-Jul-2006 10:07


Все пак аз бих се радвал ако произведенията имат дата на първо издание. Това е особенно полезно при четенето на книги от поредици (e.g. Тери Пратчет и Истории от Света на Диска) или преглед на творчеството в хронологичен ред.

Написа Иван Кълвачев на 25-Jul-2006 18:36


@Иван: Вярно, полезно би било.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 25-Jul-2006 18:50


На онзи другия образователен сайт наистина има банер на BGLesbian!!

Написа Николай Кубарелов (www) на 27-Jul-2006 10:46