< HomePage | Снимки
<- Вторник, 3 Януари 2006 | Начална страница | Четвъртък, 5 Януари 2006 ->
Сряда, 4 Януари 2006

Взех си целогодишна винетка за колата, въпреки че уж имало проблеми с доставките. Тази година неизвестно защо струва с 4 лв. по-скъпо от миналата. Сигурно заради защитите, които са добавили. Имало защита "като на еврото". А най-голямата новост била, че вече върху найлона, който се отлепва има един надпис, за да си личи ако не си махнал найлона и просто си залепил винетката с двойно лепещо на стъклото. Подобни "хитринки" се правели от много хора, които купували една обща винетка след което, когато някой тръгвал на път я вземал да я ползва.

Не виждам как новият надпис ще спре този хак, при положение че след като отлепиш веднъж найлона, нищо не може да те спре пак да сложиш двойно лепещо.

[ Коментари: 6 ]
Коментари

Пробвай да я сканираш в PhotoShop, че аз още не съм си взел. Ако PS-то откаже да я сканира, ще призная, че има защити като на еврото. Ама се съмнявам.

Написа Н.Пепелишев (www) на 05-Jan-2006 13:50


Не знам за PS-то, но древният HP 5p който заради това сканиране подкарах под Linux, я сканира изобщо без да се замисли.

Ето картинката:

http://georgi.unixsol.org/mypics/vinetka_2006.jpg

Изобщо не съм се старал да е качествена, затова изглежда толкова зле. Иначе по-горе съм писал черния надпис ИАПИАП, който стои на найлончето, което се отлепва.

Под защити като на еврото, сигурно са имали предвид отразителната лента, която изглежда като България и под различен ъгъл е с разлчини цветове, специалната хартия на която са печатани винетките и микроточките върху тях, които също светят различно в зависимост от светлината. Поне с невъоръжено око това виждам като защити.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 05-Jan-2006 15:33


чувал съм, че в БГ има няколко машини за печатане на "лазерни етикети", една такава машина струва по-малко от нова кола ... и вероятно не е трудно да се пренастрои да не е за етикет ;)
А вероятно на Димитровградския пазар пак има целогодишни винетки за по 10 лв бройката (5 за 40лв) - поне такива бяха цените миналата година - "произведени" в Турция и неотличими от нашите дори с "поляризирана" светлина.
Толкова по "защитите".

Написа анонимус ;) на 05-Jan-2006 15:47


Хм, аз сЪ чудя тая вЕнетка като се Утлепи не моЙ ли да се залепи на едно прозрачно такова, дето се ползва за ламинат и да се менка по колите спрямо това, коя кола си карам днес? :)

Написа Стелиян Атанасов (www) на 05-Jan-2006 16:50


Е баш това и аз съм питал.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 05-Jan-2006 18:17


Сгодно, има твоята буква и датата на именния ти ден.

Написа Коко на 07-Jan-2006 01:34