< HomePage | Снимки
<- Понеделник, 2 Януари 2006 | Начална страница | Сряда, 4 Януари 2006 ->
Вторник, 3 Януари 2006

Търся си галваничен разделител. Някой може ли да ме светне откъде се купува такова чудо и как се инсталира. Имайте предвид, че съм кабелно/жично/токово неграмотен и ме е страх да пипам кабели, за да не ме удари ток :)

Схемата у дома е следната: сплитер на терасата, един кабел за единият телевизор в спалнята и друг кабел за другият телевизор в другата спалня. Във втората спалня още един сплитер, след което кабела отива в хола където се закача за кабелен модем (има си разделител, за да не връща сигнал) и цифров приемник. Цифровият применик е свързан към телевизора със скарт букса и обикновена букса. Компютъра е закачен за S входа на телевизора. Компютъра и телевизора са на различни контакти.

Когато изключа скарта и антената от телевизора, сигнала от TV Out-а е перфектен. Когато включа кабелната се появява една гадна светла лента, която се движи и ми обясниха, че това било "брум", та затова ми трябвало галваничен разделител, който обаче не разбрах точно къде трябва да сложа и откъде да купя.

[ Коментари: 15 ]
Коментари

И аз си купих такова чудо наскоро по препоръка на lucas. И аз имах брум, който беше толкова брутален че модема не се връзваше. Можеш да си купиш такова чудо от Konrad (Моят е от там), струва 6 лева. Проблема е че е за нормални телевизионни букси и за да го вържеш преди сплитера трябва да купиш пак от там поне 2 преобразителя. Проблемното в тази схема е , че самият разделител ти сваля 2 децибела и буксите още толкова и модема пак не се връзва а образът се скапва особенно ако е скапан по default както е при мен. При теб проблема може да се реши по ДВА начина. Или го слагаш само към телевизора който ти вкарва брума, и така не сваляш децибелите на другата апаратура, или си оправяш контакта в който в вързан телевизора да е заземен правилно. Обаче това може и да се окаже не толкова лесно ако цялата зграда е заземена "на опаки" спрямо земята коато ти идва от кабелната. От друга страна този модел в конрад предпазва до 10 000 волта гръмотевици, ток по кабела и разни други гадости дето могат да дойдат по коаксялният кабел от кабелната. Най-добре се обърни към твоят кабелен оператор. Те би трябвало да ти го сложат безплатно и ще е по годен от този в Конрад, а може би не :)

Написа Зденек на 03-Jan-2006 10:57


Май не е по темата, но по принцип когато се включва S-video към ТВ трябва да се маха кабелната. Поне така ми казаха от сервиза, след като по този начин изпържих ТВ-то си. Казаха че понякога кабелната не е заземена или нещо подобно .. и като включих с-видеото от лаптопа ... и имаше само едно пук ... и доста искри. След това тв-то не ставаше за нищо.

Написа Alex на 03-Jan-2006 18:30


Да проблема идва от различните фази, но изключването на единият кабел е лейм решение. Много по хубаво е инсталацията да е в ред.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 03-Jan-2006 19:28


От кои различни фази идва проблема че ми стана интересно?

Написа Kiril на 03-Jan-2006 19:56


Едва ли има големи разлики на разделителите от Кондрад и кабелните оператори, сега гледам един даден ми от Евроком "Isolator CS1001". Има два края единия е към самата кабелна ситема а другия към самото устройство. Обикновенно този изолатор се слага преди самото устройство, на мен ми се наложи да слагам такъв преди TV Tuner-а защото връщаше ток и мажеше образа на tv-тата ми :)

Написа Пaцо на 03-Jan-2006 19:57


@Кирил: да ти кажа, и аз не съм много наясно. С ограничените ми познания разбрах че е проблем когато телевизора и компютъра са включени в различни контакти е възможно да има проблем с тока. Ако може някой по-светнат да обясни.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 03-Jan-2006 19:59


С риск да ви досадя ще споделя разясненията на стар майстор електричар: Та, проблемите за заземяването са два.
1. Уреда (компютър, тв, и т.н) въобще не са заземени тоест заземяването на кабела (демек страничните пластинки не са звързани за корпуса или захранването. Лесно се проверява като се хванете за парното и леко пипате кутията ако леко ви бие точец явно заземяването не е добре.

2. Прецакано заземяване на самият контакт. Доста гадно и опасно. Принципно в контакта заземяването става като двете перца в контакта се сързват с нулата(има два кабела единия е фаза а другия нула).Проблема става когато някой наквасен електричия свърже заземяващите переца не с нулата а с фазата и така прецаква заземяването тотално. Трудно се разбира кой контакт е объркан - требе да си пипа майстор :(

Написа Пацо на 03-Jan-2006 20:17


От беглите ми познания фазовата разлика при 360 волта е 120 градуса, т.е. 120 волта в случая. От плачевен опит знам, че удря силно и при кофти позиция и изненада хвърля по гръб :/ Като си помисля какво се получава при човек, то при техниката такъв удар си е прекомерно натоварване.

Мен винаги са ме предупреждавали да включвам всичко на един контакт, за да е сигурно, че са на една фаза. Най-добре извикай специалист (ама истински, а не в кавички), защото си е опасно.

Написа peterst на 04-Jan-2006 08:19


Еее, бат Пацо, представяш ли си какви новогодишни фойерверки ще да се получат ако вържеш принтер или монитор или кабелна и т.н. към компа? А за установяването на неправилно занулен контакт си има простичко устройство носещо разпространеното име фазомер.
Георги, минаваш по страничните клеми на контактите с фазомер и не трябва да свети. После си правиш една пробна лампа и едната и жица на страничните клеми, а с другата последователно бъркаш в двете дупки на контакта. Когато нацелиш дупката с фазата, требе да светне лампата.

Написа jof4o на 04-Jan-2006 08:27


@peterst: точно това смятам да направя, да викна някой който разбира.

@jof4o: аз с фазомер не пипам :) имам ирационален страх от ток.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 04-Jan-2006 10:03


Интересно, точно днес минаваха на проверка за заземяването на контактите ;)
Така че, към точките на Пацо се добавя 3-та, незаземен контакт. BTW повечето телевизори, усилватели и пр. са с щепсел, който изобщо няма заземяващи ленти, така че сещайте се сами колко му е заземяването.

Разликата във фазите при различни контакти се получава от това, че различните токови кръгове в дома могат да са на различни фази от трифазно захранване, макар че това рядко се получава - обикновено в блоковете се практикува различните входове (или колонки апартаманти във входа) са на различна фаза от идващото в сградата трифазно захранване.

Преди (доста) години работех във фирма, която беше на различни етажи, много стаи и прочее ... та понеже комп. мрежа беше на коаксиален кабел, ми се случи да попадна на 60 и нещо волта напрежение , при това кабела беше заземен чрез тапите.
Дълго време не разбирах от къде се получава тази цифра (фазови отмествания не стават) докато не се оказа, че напрежението се индуцира - от минаване покрай силови кабели и прочее. Но и тези 60 волта бяха достатъчни някъде да не работи мрежата ... (чували ли сте, че коаксиален кабел се заземява само в единия край ? не виждах причина защо, ама се оказа вярно, сменихме едната тапа с такава без заземяване, оправихме заземяването на другата и се вс. беше наред)

@peterst - объркал си спомените си... трифазния "ток" също е 220 волта, а всъщност 360 волта получават ако свържеш вместо една фаза и нула от трифазен, две фази - тъй като отместването е 120 градуса, при макс на едната фаза имаш 220V в същото време другата фаза е на обратно с 2/3 от максимума си и се получава +220 - -220*0.66 = 366V.

Написа Йордан на 04-Jan-2006 12:55


>" докато не се оказа, че напрежението се индуцира - от минаване покрай силови кабели и прочее. "

Освен това кабелите на телевизията минават през къде ли не и по тях има големи потенциални разлики.
Именно за това не е достатъчно да се вържат всички уреди на една фаза или да се провери заземяването, а си трябва галваничен разделител или изключване на кабела, което май е по-сигурно, колкото и лейм да звучи.

Написа Божо на 04-Jan-2006 13:16


От скромната ми практика съм се убедил, че проблемите, за които се смяташе, че са предизвикани от различни фази всъщност са от различни нули - нулата се използва и като работна, и като защитна и винаги могат да бъдат измерени различни потенциали в отдалечени точки. Корпусите на уредите са свързани към земя - т.е към нула и ако не са наред разклонителите, съпротивленията на кабелите и т.н. става доста неприятно. Кабеларките пускат захранващи напрежения по коаксиалите за собствените им усилватели и не рядко те стигат и до крайното устройство. Самите кабели може и да са заземени, но точката на заземяване е кой-знае къде. Ако бъде включен само телевизор - няма проблем - неговият щепсел така или иначе не е заземен. Но ако добавим и компютър (обикновено заземен) се получават неприятни ефекти. В крайна сметка - препоръчвам галваничен разделител.

Написа Митко на 04-Jan-2006 17:20


@Митко,
Точно така е.
Няма как да говорим за фази в този случай.
Фаза по кабелната не минава и не трябва да минава. Иначе казано фазата си е 220 волта и щеше много да ни пържи тока и всичката техника да избухва в ръзете ни.
Можем да говорим за различни нули, аз за това споменах думата "земя" в предишният си пост.
Нулата се ползва и като нула и като земя. Ако някой някога е инсталирал контакт в стара или даже не толкова стара сгрда в България, знае че една от жиците и то винаги фазата (мери се с фазомер) отива в лявото или в дясното "кръче" на контакта. Другта жица, смятана за нула, отива в другото краче, както и в ушенцето което е уж земя. Пробелма идва от там че именно тази нула която е сложена в ушенцето се получават несъответствия, не винаги е забодена наистина в зематя, някъде където има и нула и земя е обърната, получава се разлика в потенцяла, има течове и още куп причини. По принцип кабелната ако е направена както трябва, би трябвало външното екраниращо жило да е истинска земя а по вътрешното да няма абсолютно никакво напрежение с изключение на това индуктирано от сигнала, което не би трябвало да се усеща или да дава "реално напрежение". Друг въпрос е че дори и кабелната да е наистина земя, тя идва от съседната пряка, а вашата къща вече каква земя има и какво стига в контакта не се знае ... Тук също така влияе и факта че телевизорите не са заземени а имат само фаза и нула и хоп - проблемче, особенно между техника която е заземена. От горното сами си направете изводи кое къде може да се обърка и да се получи разлика в потенцял и от там разлика в "заземяването". Сигурно има по научно обяснение на тези неща, но така аз съм си го обяснявал. Ако греша, моля поправте ме.

Написа Зденек на 05-Jan-2006 08:45


Пичове имам нужда от помощ!!!
В единия контакт вкъщи спря да работи.Като го проверя с фазомер и в двете има фаза т.е. няма нула и протича ток 220

Написа мишо на 29-Mar-2008 13:56