< HomePage | Снимки
<- Петък, 29 Юли 2005 | Начална страница | Неделя, 31 Юли 2005 ->
Събота, 30 Юли 2005

Тръгнахме да обикаляме забележителностите около Казанлък. Срамота е че не съм ходил на Шипка, всеки българин е хубаво поне веднъж да иде и да види къде се е водила една от най-епичните битки за освобождението на България от турско робство.

Преди Шипка решихме да минем през Бузлуджа за да видим другарите комунисти какво чудо са сътворили. Изобщо не съм впечатлен от "летящата чиния" и пламъците, които си викат наздраве. Не зная дали мястото, което комунягите са избрали, за да си направят грозния паметник е във връзка с близостта на Шипка, но ако е така значи са супер нагли.

За самият връх Шипка нищо няма да пиша, идете и го вижте. Приятно изкачване на осемстотинте стъпала :-)

Паметника на връх Шипка
Паметника на връх Шипка, изглед от Орлово гнездо
Откровения, записани в книгата за посетители на паметника Шипка

Под Шипка е село Шипка, което е известно с Руската църква построена в чест на руската армия. Наскоро беше реставрирана и в момента е невероятно красиво място:

село Шипка, Руската Църква

[ Коментари: 2 ]
Коментари

Не е заради близостта на Шипка бря, ти спал ли си в часовете по история, на 02.08.1891 г. на връх Бузлуджа Димитър Благоев - Дядото и негови съратници поставят началото на "Българската социалдемократическа партия" - тесни социалисти, а иначе, не знам дали има връзка с това, но малко под Бузлуджа на 18 юли 1868 е убит Хаджи Димитър (дето за него Христо Ботев написа - Жив е той, жив е).
Дано да си хапнал и биволско мляко, дето го правят в близост до Шипка.

Написа Габо (www) на 03-Aug-2005 18:32


Това не помня да съм го учил ;) Помня че некви комуняги са се събирали и затова го водят интересно място за тях, но не зная как изобщо са избрали Бузлуджа.

биволско мляко - мерси наме нужда ;)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 03-Aug-2005 19:24