< HomePage | Снимки
<- Сряда, 19 Януари 2005 | Начална страница | Петък, 21 Януари 2005 ->
Четвъртък, 20 Януари 2005

Вчера на бирената среща, Пейо си поигра с моят лаптоп. Искал и той да се урежда с Mac, но не беше много сигурен. Едно от нещата който спомена беше, че до едно време съм писал в дневника си за Mac-а и после съм спрял. Може би го е изтълкувал, като лоша поличба :) Изобщо не е така.

Спрях да пиша, просто защото всичко работи и няма нищо, с което да се боря.

Това че всичко работи без проблеми е основната причина да си купя Mac. Можеше да си взема PC, да катеря на него Linux, да се боря със Software Suspend, батерии и всякакви глупости. Обаче ми е писнало да се боря с глупости. Лаптопа ми исках просто да работи и затова избрах Mac. Другата причина, е че просто е fucking cool :-)

Работя си, като ми писне го затварям, той заспива без да правя каквото и да е залинания и да се моля на боговете на suspend-а. Отварям го на другият ден и след 5 секунди продължавам там откъдето съм спрял да работя. Такова чудо и под Бозата не става.

Две кликания са нужни за пускането на wireless-а. Цифровият ми апарат и bluetooth адаптера, работят без проблеми, вградените програми са прилични. Намалявайки яркостта на екрана (17"), батерията ми държи над четири часа.

С качването на малко свободен софтуер (MPlayer OS X, VLC, Firefox, Thuderbird, iTerm и NeoOffice/J) вече си имам всичко, което ми трябва. Ако сте фенове на дебиано-подобна пакетна система може да си инсталират Fink. Чрез него си пуснах Midnight Commander и разни други портнати за OS X приложения. X сървъра на Apple е приличен, а ако не ви кефи има XDarwin. SSH си идва настроен и работещ.

Накратко при Mac-а получавате най-доброто като OS, хардуер и интеграция между тях, комбинарано с мощта на свободният софтуер. Почти перфектно!

"Почти"???

Да, почти. За съжаление OS X е собственическа операционна система и като такава насърчава ползването на нелицензиран софтуер. Много е лесно да се върнеш към старите времена, когато си ползвал Windows.

"Абе то верно, че Photoshop/CorelDraw/QuarkXPress не ми трябват, ама що пък да не си ги кача?". По-лесно е да "изпиратстваш" отколкото да вложиш малко усилие и да откриеш и свършиш работа си с друга програмка (често свободна).

При един OS, който е свободен софтуер, много помага общността. Когато потърсиш програма за редактиране на графика, не ти казват "вземи Photoshop", с презумцията да ползваш $795 програма без да я плащаш. Обикновенно те насочват към подходящи свободни програми.

Разгледайте обаче, някой форум за Windows или Mac OS X. Ще видите, че повечето теми са от сорта "Откъде да си сваля (изпиратствам) софтуера X". Там веднага се намират разни "помощници", който услужливо предоставят адрес. Как да нарека едно такова поведение освен "насърчаване".

Aко се въздържате от пропадането в трапа "ползвам без плащам, щото мога" OS X, е перфектен OS, въпреки че е собственически.

[ Коментари: 4 ]
Коментари

Стига се фука с тоя МАК лаптоп бе, вече взех да проучвам въпроса от къде се прибираш вечер, да те причакам ;) Единственно факта че си ми другарче ме спира ;)))
/бе блага работа си е МАК-а, кой разбира - там се спира/

Написа GaBOSS (www) на 20-Jan-2005 14:50


Хубав е Жоро! Това спор няма. На мен далеч повече ми хареса хардуера, отколкото софуера, но си личи как е правено всичко да е едно цяло и е удоволствие да се работи с него.

Написа пейо (www) на 21-Jan-2005 02:17


Трябва да си направиш такава прическа за да е пъкна хармонията:
http://www.nostarch.com/images/cult_mac_big.jpg

Написа Димитър на 25-Jan-2005 13:34


Прическата е готина :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 25-Jan-2005 13:35