< HomePage | Снимки
<- Четвъртък, 4 Ноември 2004 | Начална страница | Събота, 6 Ноември 2004 ->
Петък, 5 Ноември 2004

Вчера на лекцията по мрежова видях подготвените теми, който ще даваме на студентите и се сетих за нещо, което ужасно много ме дразни /особено пък напечатано на хартия!/. За какво иде реч?

Измислили теми хората и естествено си написали отгоре името и емайла. Дотук всичко нормално. С едно малко изключение - емайла е написан така sulio(at)pulio(dot)com и това на хартия. Добре, много добре, даже отлично!

Не зная кой е измислил тая простотия да се осират емайл адресите и защо умниците си мислят, че това ги пази от спамери. Всеки малко по-умен спамер (а те са умни гадовете, да пукнат с мъки дано), когато тръгне да прави събирачка за емайли по сайтове, ще си направи елементарен парсер, в който освен всичко друго се използва и нещо от сорта на s/.at./\@/gi и s/.dot./\./gi плюс още няколко подобни регулярни израза. И в крайна сметка какво се получава? "Прикриването" на прословутите емайл адреси е тъпизъм, който повече пречи отколкото помага.

Никак не е трудно да се сети човек, че както и да си кълчотите емайла, той все някога ще попадне в списъците на спамерите. Тогава ще ви спасят само добре настроените филтри на пощата и НИЩО ДРУГО. Моите емайли georgi@unixsol.org, gf@unixsol.org и gf@top.bg ги има на хиляди места из интернет и от спам не се оплаквам. Оплаквам се от това че като цъкна на някой mailto: линк, трябва да седна да редактирам тъпият емайл. Оплаквам се от това, че пак заради някакво си "криене" вече mailto: връзки не се слагат. Оплаквам се, че за да разбера какъв е начий проклет емайл адрес трябва да се напрягам излишно. Да сте чували за security through obscurity? Всички знаем дали работи.

Стига с тая шльокавица в емайл адресите! Върнете кльомбата, маймунското А, онова символче там за пощата и т.н. където си му е мястото, мамка му!

/rant off

[ Коментари: 9 ]
Коментари

Ще ме извиняваш ама си виж коментара http://georgi.unixsol.org/diary/archive.php/2004-11-01

Иначе споделям мнението ти за спамерските решения за парсване на страници, вярно че е въпрос на няколко рег. израза за да се открият разновидностите на писане на майл адреси, но по същата логика може това да се направи и с генератор на пощенски адреси например. Просто хората са възприели, че като слагат REMOVEfuckthespammersREMOVE.mail@mail.com и ще се предпазят по някакъв начин ;).

Написа митко на 08-Nov-2004 14:17


REMOVE ще е другото което ще добавя като regex. А този коментар към който си ме насочил не виждам какво общо има с темата?

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 08-Nov-2004 15:21


Хехе, ами вече действително няма, но ако си беше видял e-mail-а ( сигурен съм че знаеш за какво говоря ), щеше да видиш, че и твоя пощенски адрес е записан с "AT"

Написа Митко на 08-Nov-2004 15:48


Това го бях сложил заради разни дето мрънкаха, че емайлите им се виждали, не заради моят. Вече е махнато така или иначе.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 08-Nov-2004 16:04


Убеди ме. Зарязвам глупостите от рода AT, DOT и т.н.
Добра идея е да се ваксинират хората предварително. Тоест да се създаде колекция с регулярни изрази за популярните в момента спамове, но да не е много популярна извън BG, че току виж стане безкраен цикъл на надхитряне на спамерите с по-известните бази и заприлича на бизнеса с антивирусните за бозата.

Написа Никола Славчев (www) на 08-Nov-2004 22:40


Има няколко "добри" начина за пазене на e-mail от спамери. Естествено никой от тях не е 100% защита, но помага в доста от случаите.

Един от тях е кодиране на e-mail и декодиране с JavaScript - повечето спам ботове не се тормозят да интерпретират JavaScript, а дори и да го правят, ако декодирането се прави на onMouseOver тогава вече са умрели.
Естествено тъй като e-mail списъците са си доходоносен бизнес, всеки бот, открил "странен" e-mail (например mailto:нещо-което-не-пасва-на-проверката-за- e-mail) може да го пипулва в списък, който след това да се преглежда от човек - за пари всичко правят гадовете.

Signed: 0xdeadc0de

Написа Лъчезар Ангелов на 10-Nov-2004 10:28


"Кодиране" с JavaScript е още по-голяма порнография от писането на _АТ_ и (DOT)!

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 10-Nov-2004 15:24


1. Какво против порно(графията) имаш?
2. От гледна точка "вгорчаване живота" на ботописача - е по-добро от _АТ_ и (DOT).

Не смятам, че спам филтрите вършат кой знае каква работа. няма начин да си гарантираш 100% успеваемост по детектването на спама, което води до един от двата случаи:
1. Важен мейл бива третиран като спам и запращан в подходящия фолдер (не дай си боже да не се праща във фолдер, а да се трие)
2. Спам мейл не се детектва и ти попада в инбокс.

И в двата случая имаш задължително преглеждане или на на фолдер-а със спама за нормални писма или на инбокс за спам. Това че са разделени не ти помага ни най-малко.

В крайна сметка 100% решение на проблема няма и явно с теб сме в двете крайности:
Аз предпочитам да намаля вероятността мейла ми да попада в "онези списъци"
Ти предпочиташ да се бориш после с последствията.

Всичко е въпрос на личен избор и не подобава на професионалисти да изключват един или друг от вариантите само щото видиш ли било порнография (без обосновка защо).

Signed: 0xdeadc0de

Написа Лъчезар Ангелов на 11-Nov-2004 08:50


Мисля зе обясних защо чупенето на мейл адреси е порнография. Защото пречи на използването на установени протоколи и правила. Това е моят аргумент, никъде не видях да се оборва пък и не видях подкрепа на твоят аргумент че обфускирането помага срещу спамерите.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 21-Apr-2005 06:42