< HomePage | Снимки
<- Вторник, 26 Октомври 2004 | Начална страница | Четвъртък, 28 Октомври 2004 ->
Сряда, 27 Октомври 2004

Къде се покрих последните два дни? Много просто, не съм. Разни offline задължения в комбинация с това, че вчера ми пристигна лаптопа. Вярно пристигна - Apple PowerBook G4 17"! Та от два дни (в момента е четвъртък) се ровя и си го глася. Първата ми работа беше да му кача малко свобден софтуер - Firefox, Thunderbird, MPlayer и iTerm. Остана само OpenOffice да пусна. Качих X от Apple но нещо не го откривам из програмите.

Иначе впечатленията ми от работата с машинката са чудесни. Apple наистина знаят как се правят компютри, а за OS-а нямам думи. На няколко пъти обяснявах на хората, че Mac OS X е Мерцедеса на операционните системи. Следвана плътно от Linux с KDE и много назад е Windows. Който не е работил на Mac OS X, той не знае за какво говоря.

Двата проблема, които още не съм решил са, първо че субтитрите в MPlayer просто не излизат и второ, че не успях да намеря свестен ICQ клиент (мирабилиският яко смуче /sucks/). За сметка на това, нищо не може да се сравни с удоволствието да си лежиш в леглото и да гледаш DVD.

Ето малко снимки, направени в офиса ми с моят телефон, докато още разучавам машината - първа, втора, трета, четвърта, пета.

[ Коментари: 6 ]
Коментари

Да прав си за "Мерцедеса на операционните системи" - и това се дължи на факта, че е базирана на Mach 3.0 (който от своя страна - до известна степен на 4.3BSD, с изключение на message passing framework-a и концепциата за microkerlnel - която не касае MacOS чието ядро е монолитно) и FreeBSD 5.x. Closed source часта пък взаимства идеи от NeXT.
Предвид всичко това малко съм учуден на топлия прием на който се радва MacOS X в твое лице - човек който обича да нарича FreeBSD - "бъгавото Фризби".

Написа Svetoslav Viktorov (www) на 28-Oct-2004 15:15


X11 е в /Applications/Utilities

Дай шанс на VLC (http://videolan.org).

Добре дошъл. :-)

Написа Николай Колев на 29-Oct-2004 07:11


Пардон забравих: ICQ -> Adium

Написа Николай Колев на 29-Oct-2004 07:13


Без да искам да омаловажавам присъствието на Mach/FreeBSD код в MacOS X и Darwin (е предста'аш ли си - точно аз да правя нещо такова ;), все пак не мога да не споделя, че според мен поне Жоро е очарован повече от потребителския интерфейс на MacOS X, който няма нищо общо с никое от гореизброените :) Този интерфейс, който си тръгна навремето още с първите Mac-ове и мина през куп подобрения, в MacOS X вече наистина е нещо различно от всичко останало и в доста отношения доста по-използваемо от повечето алтернативи.

А някой ден и аз ще си взема едно PowerBook-че, и не само заради FreeBSD/PPC... но този ден май още е далеч :)

Написа Петър Пенчев (www) на 29-Oct-2004 12:39


Re: Svetoslav
Mach, BSD? Ако на това се дължи факта, че Mac OS X е най-добрата потребителски ориентирана OS, ще си сменя името с турско, закелвам се. Това са пълни глупости, просто Apple винаги са можели да правят операционни системи. Какво има отдолу няма никакво значение.

Re: Kolev
Там е след като го инсталираш и рестартираш ;) /което и направих/ Качил съм си VLC, но Mplayer ме кефи повече. Освен това субтитрите ги подкарах. Adium ще го тествам.

Re: Penchev
Прав си Пенчев, очарован съм от това, което виждам и което работи перфектно. Ако отдолу беше Linux щях да съм още по-щастлив, но на Apple не им харесва GPL, заради който не могат да затварят чужд код.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 31-Oct-2004 18:55


Да, точно на това се дължи.
Просто не мога да си представя как сядаш пред MacOS 8.6 и си съшо толкова очарован... как си казваш - "Е, не мога да си инсталирам любимите UNIX приложения, но на кой ли са му притрябвали всъщност? Имам си ClarisWorks и.. и.. и още някакви интересни неща. За какво ми е OS с истински multitasking? Когато имам такава с перфектен GUI! Всяки елемент на графичния интерфейс е на мястото си, идеално подравнен - за това са се погрижили цели отдели психолози-бихейвиористи, неспирно работещи оше от времето на легендарната реклама на SuperBowl и появата на първя Macintosh. Какво като няма свестен TCP/IP stack? Какво като в някои случеи курсора замръзва цяла минута? ".
Quartz, Cocoa - това е основното, а "какво има отдолу няма никакво значение.". Аpple търсят подходяща OS вече 15 години - Raptor, NuKernel, TalOS, Copland, Gershwin, BeOS, NeXTStep, Mach, MkLinux, Rhapsody, BlueBox, YellowBox, ...
Rhapsody/Darwin/MacOS X e BSD. The Ultimate UNIX desktop, The Holy Grail of OS. BSD.

Написа Svetoslav Viktorov (www) на 01-Nov-2004 10:00