< HomePage | Снимки
<- Неделя, 3 Октомври 2004 | Начална страница | Вторник, 5 Октомври 2004 ->
Понеделник, 4 Октомври 2004
12:27

Индустрия изложена на риск - написан през далечната 1994 описващ много ясно проблема с т.н. "софтуерни патенти". Моля прочетете го и направете мислена връзка със сегашното положение. С две думи положението е трагично. Представете си какво ще стане в Европа ако и тук могат да се патентоват идеи. Ето затова най-отдолу на страницата ми стои банера "Без софтуерни патенти". Надявам се този документ да отвори очите на заблудените личности, които смятат, че софтуерните патенти са добра идея.

Още по темата в Groklaw. И няколко връзки, който преди време събрах за писане на евентуална дипломна работа.

[ Коментари: 2 ]
Коментари

Опасността наистина е реална и е добре хората да бъдат осведомени за последствията от въвеждането на софтуерни патенти в Европа.
Преди може би седмица Ричард Столман говори във Франкфурт точно на тази тема. Преди това не бях обръщал голямо внимание, само гледах разни банери и страници тук-там. След като слушах Св. ГНУциус обаче ми стана ясно, че за малкия и среден бизнес тея патенти значат гибел. На разработчиците в такива фирми остават много малко алтернативи, ако в софтуера който пишат се наложи да използват "патентована идея".
Първата възможност е да се закупи лиценз. Изключително неизгодно поради ред причини, като най-главната е, че който държи патента определя и правилата за използването му. Примери за лоши ситуации - отказване да се даде лиценз / задължаване да се взема лиценз за всяко работно място / CPU / whatever.
Втората възможност е да се обори лицензът, да се докаже, че е невалиден. Това е свързано с огромни разноски за адвокатски услуги, както и сериозно проучване, за да се подплътят твърденията. Не всяка фирма може да си го позволи.
Третят вариант, който Столман спомена е да се избегне използването на патента. Това понякога е възможно, понякога не. Понеже софтуерните системи обикновено са сложни и съчетават много компоненти, шансът да се удари на патент е много голям. Ако става дума за алгоритми примерно, не винаги може да се избегне. (btw, topological sort aka top sort е патентован. funny, eh?)
За гигантски фирми като IBM, Sun, Microsoft, etc. играта с патентите не носи видим отрицателен ефект. Фирми от тоя мащаб държат патенти в много области (ако си представим патентите като едно множество) и умеят да търгуват добре тези, които те имат срещу тези, които са им нужни. Тая игра се нарича patent cross-licensing и малките фирми, които или нямат, или държат дузина патенти, са извън нея.
Та като обобщение - софтуерните патенти предизвикват повече проблеми, отколкото решават. По-добре е да се предотврати въвеждането им сега, отколкото след години да се мъчим да оправим бъркотията. Жалкото е, че решението се взема от _политици_ в европейския парламент :(
И все пак надежда има!

Написа Виктор Василев на 05-Oct-2004 12:08


За щастие и в Европейския парламент има хора, които имат малко повече ум в главата; погледни http://extelligence.ringlet.net/roam/archives/000268.html или направо http://www.theregister.co.uk/2004/09/24/software_patents_delayed/ :)

Написа Петър Пенчев (www) на 06-Oct-2004 10:28