< HomePage | Снимки
<- Понеделник, 28 Юни 2004 | Начална страница | Сряда, 30 Юни 2004 ->
Вторник, 29 Юни 2004
12:33

Едно от хубавите неща в живота са постни сърми с лозов лист. Няколко други подобни чудесии, който се сещам са: мусака (липсва ми!), чушки с ориз, картофена манджичка, както мама я прави и салата с домати, краставици и сладка царевица. Дайте насам и леща или бобец, за предпочитане правени в гърне. По-хубаво нещо от простичките манджички няма. Нямам против разни изискани алабалистики, но и в яденето simple is beatutiful.

Ох, стига че ми се прияде :)

[ Коментари: 13 ]
Коментари

пропускаш търбух чорбата :)

Написа jeeves на 29-Jun-2004 11:17


Не ям такива работи :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 29-Jun-2004 11:23


Не е честно!
1) Четат те и хора, които ВЪОБЩЕ скоро няма да опрат до тези манджи. Като ми падне нещо(то) сега, ще пращам жената при тебе - мисли му!
2) Ако на мусаката и викаш просто ядене - значи просто не си я готвил ;). Особено гръцката мусака, с патладжани и картофи - както я правят там (мммм!!).
Абе дали в Женева няма гръцки ресторант?

Написа Дончо (www) на 29-Jun-2004 14:58


Дончо официални извинения! Не помислих че има страдащи извън нашата прекрасна страна :)

А иначе това с патладжаните звучи добре. Дайте някоя рецепта за мусака без месо да мога и аз да и се порадвам.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 29-Jun-2004 21:19


Мусака от патладжани

Продукти: 3 глави лук, олио, 250г. ориз, 1 кг. патладжани, 1 супена лъжица доматено пюре, 1/4 чаша ситно нарязан магданоз, брашно , червен пипер, сол, черен пипер.

Лукът се обелва , нарязва се наситно и се задушава в олио . Прибавят се оризът сол, черен и червен пипер. Долива се 2 чаши вода и се слага да се вари , докато ориза поеме водата. Патладжаните се нарязват на кръгчета , посоляват се и се оставят да престоят 30 мин. Измиват се , изтискват се и се потапят се в брашно и се изпържват от двете страни в олио. В намазаната с олио тава се нареждат ред петладжани , ред оризова смес и тн. като най-отгоре се покрива с патладжани. Доматеното пюре се размива с една чаша вода и с него се залива ястието. Запича се във фурната на умерена температура, докато попие водата и се зачерви. И за последно отгоре се наръсва с магданоз.

Използвана л-ра:
"Лесна и икономична кухня" 1989г.

добър апетит;)

Написа jeeves на 30-Jun-2004 09:09


Аааа ами картофите къде са? И интересно защо има ориз, аз такава мусака не съм ял никога. Може би е някаква северняшка рецепта. При нас не се прави така.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 30-Jun-2004 09:21


е т'ва си е проста мусака с патладжани .. не знам от къде е , иначе знам една с картофи и сирене и отгоре яйчена заливка :) ... някои друг път ще и напиша рецептата , не съм виждал обаче мусака с картофи и патладжани заедно.

Написа jeeves на 30-Jun-2004 10:03


Подкрепям те за мусаката, но има и други "чудесии"- аз лично съм царица на баницата, баклавата и крем-карамела (каза скромно тя!:))Та питам, какъв ти е коментара за моите любими специалитети?;)

Написа Snejina на 30-Jun-2004 10:53


Баклава - добре
Баница - много добре
Крем карамел - супер :)

По принцип не съм много по сладкото.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 30-Jun-2004 10:55


Така си мислиш, че не си по сладкото, защото не си опитал моите "произведения на изкуството":)
Къде да ги донеса за дегостация?:)))

П.С. Баницата е солена!!! С обилно количество сирене;)

Написа Snejina на 30-Jun-2004 11:44


Рецепта за гръцка мусака
Продукти:
2-3 бр. патладжани
2-3 бр.картофи , по възможност големи
400-500 г. домати
2 глави лук
500г. кайма
200г.кашкавал
една щипка захар
олио,сол,черен пипер,магданоз,половин филийка хляб
За сос Бешамел:
25гмасло
2 супени лъжици брашно
1 яйце
1 чаша прясно мляко
Приготвяне:Патладжаните се нарязват на филии, може по желание да се поръсят със сол и да се оставят да престоят за около час, след което се пържат. Картофите също се нарязвят на не много дебели и все пак не като чипс,филии и се запържват леко. В дълбок тиган се задушава лукът до зачервявяне. Изсипва се каймата,прибавят се доматите, щипка захар и останалите подправки.
Сос:маслото се раэтопява в тиган, постепенно се прибавят брашното и млякото, като се бърка непрекъснато до сгъстяване. Бешамелът се оставя малко да изстине и се прибавя яйцето.
Подходяща тава се намазва с масло или олио,поръсва се с трохи хляб и се нареждат картофите/само 1 ред/, след това 1 ред патладжани, каймата с доматите, и отново патладжани.Поръсва се с настъргания кашкавал и се залива със соса Бешамел. Пече се около 30 минути на умерена фурна.

Сигурно рецептата ще ви се стори доста сложна, но усилията ще си заслужават. Невероятно вкусно нещо е! А пък защо да не се направи и беэ кайма, само с домати и лук, мисля, че също ще бъде добре-вегетарианска гръцка мусака в бг вариант:)

Написа Milena на 01-Jul-2004 09:34


Ако някой ще ме кани на постна муската (гръцка звучи добре), да го прави :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 01-Jul-2004 09:48


Жорееее.... :)))
1) Миленка е reserved :)))
2) Гръцката мусака хич не е постна :) - освен ако онез 500г кайма не ти се виждат постни.

Написа Дончо (www) на 01-Jul-2004 10:35